Filippiinit | Palau | Mikronesia | Marshallinsaaret | Kiribati | Fidži | Tuvalu | Samoa | Tonga | Australia | Nauru | Vanuatu| Salomonsaaret | Papua-Uusi-Guinea | Singapore
Manila | Koror | Chuuk | Majuro | Betio | Nadi | Funafuti | Viti Levu | Upolu | Nuku'alofa | Brisbane | Anibare Bay | Port Vila | Honiara | Port Moresby | Singapore
Suurella Oseanian kiertomatkallamme koemme ja näemme paljon, pääsemme vierailemaan kaikissa Oseanian pienissä itsenäisissä saarivaltioissa. Tutustumme Mikronesian, Polynesian ja Melanesian saarivaltioihin ja niiden erilaisiin maisemiin, kulttuureihin ja ihmisiin.
Toteutimme tämän matkan ryhmällemme keväällä 2023. Kokemusten perusteella päätimme toteuttaa viisiviikkoisen matkan uudelleen keväällä 2025. Uudistimme hieman matkareittiä ja -ohjelmaa, samoin päivitimme joitakin majapaikkoja. Kuten kevään 2023 matkallakin, matkaisäntänä toimii Aventuran perustaja ja omistaja Tero Norvio. Tämä uniikki saarihyppely on vuonna 2000 perustetun Aventuran 25-vuotisjuhlamatka.
Sanat Tyynimeri, ja etenkin alueen muinainen nimitys Etelämeri, synnyttävät meissä kaikissa mielikuvia nauravaisista ihmisistä ja kuvankauniista paratiisinomaisista saarista ja palmurantaisista atolleista. Synkempi puolikin historiasta löytyy useammalta saarelta, sillä menneisyyteen kuuluu toisen maailmansodan kuuluisia meritaisteluita, alkukantaisia ihmissyöjäheimoja sekä luonnonvoimien aiheuttamia myrskyjä ja myllerryksiä.
Nämä kaukana kaikesta sijaitsevat pienet saarivaltiot ovat haasteellisia matkailijoille infrastruktuurin ollessa osin hyvinkin puutteellinen ja palveluiden ollessa vielä rakenteilla. Asennetta matkailijalta tarvitaan myös matkan lukuisiin lentoihin. Lentoja saarivaltioiden välillä on tarjolla paikoin hyvin harvakseltaan, monien saarien välillä vain kerran viikossa. Saimme reitin kulkemaan kuitenkin sujuvasti, osalla saarista viivymme vain vuorokauden ja osassa levähdämme useamman päivän. Tervetuloa kanssamme keväällä 2025 seikkailemaan Tyynellemerelle, kiertämään läpi kaikki Oseanian pienet saarivaltiot!
Olemme jakaneet tämän pitkän matkan kahteen osuuteen, jotka voi tehdä itsenäisinä matkoina. Tutustu näihin tästä:
> Oseanian pohjoiset saarivaltiot
> Oseanian eteläiset saarivaltiot
• Matka sisältää paljon lentoja, myös yölentoja, ja pitkiä matkapäiviä ja näin ollen osallistuminen vaatii paitsi kohtuullista fyysistä kuntoa myös reipasta reissuasennetta.
• Matkan erikoisluonteen takia tarkka matkaohjelma valmistuu vasta kun loputkin lennot ja maajärjestelyt ovat varattavissa, näiden matkojen osalta lennot varataan osittain 11 kk, 6 kk ja 3 kk ennen matkaa. Tästä johtuen lopulliset maajärjestelyt vahvistetaan vasta 3 kk ennen matkaa.
• Kohteiden ja niiden erikoisluonteen takia, kaikkien matkalle lähtevien tulee huomioida, että (lento)muutoksia todennäköisesti tulee lyhyelläkin varoitusajalla meistä riippumattomista syistä. Myöskään kaikkien saarien majoitustilat eivät vastaa kansainvälisiä standardeja, mukaan kannattaa varata aimo annos kärsivällisyyttä ja pioneerihenkeä.
• Pidätämme oikeuden muutoksiin niin matkan päivämäärien, saarivaltioiden järjestyksen, matkaohjelman kuin hinnoittelun suhteen.
• Peruutusehdot C (kts. Aventuran lisä- ja erityismatkaehdot)
• Tämän pitkän matkan sijasta on mahdollista lähteä vain lyhyemmälle
matkaosuudelle: Oseanian pohjoiset saarivaltiot tai Oseanian eteläiset saarivaltiot.
Pinta-ala
300 000 km²
Asukasluku
109 180 815
Pääkaupunki
Manila
Uskonto
katolisia 80,9 %, muslimeita 5 % (moroja)
Kieli
filippino ja englanti
Valuutta
Filippiinien peso (PHP)
Päätuotteet
elektroniikka, vaatteet, öljyjalosteet, kookosöljy ja hedelmät
Hallitusmuoto
Tasavalta
Filippiinien tasavalta eli Filippiinit on 7107 saaren ja reilun 100 miljoonan asukkaan trooppinen saaristovaltio Kaakkois-Aasiassa. Suurin osa asukkaista elää 11 saarella. Saaret saivat nimensä Espanjan kuninkaan Filip II:n mukaan vuonna 1543. Espanjan ja Yhdysvaltojen vaikutus näkyy edelleen maan kulttuurissa ja hallintojärjestelmässä. Ferdinand Marcos hallitsi maata lähes yksinvaltiaana yli 20 vuoden ajan, kunnes kansa pakotti hänet eroamaan 1986.
Manilan kaupunki, jota filippiiniläiset kutsuvat nimellä "Maynilad" on Filippiinien pääkaupunki ja maan hallinnollinen keskus. Manila on osa pääkaupunkiseutua, Metro Manilaa, jossa asuu yli 14 miljoona ihmistä. Kaupunki sijaitsee Manilan lahdella. Manila koostuu monesta eri kaupungista, joten suoranaista keskustaa ei ole. Kaupunki tuhoutui melkein kokonaan toisen maailmansodan aikaan ja on rakennettu pitkälti uudestaan. Sisäkaupunginosat Ermita ja Malate tarjoavat laajan valikoiman baareja ja ravintoloita. Makati on uusi moderni alue, josta löytyy suurimmat ostoskeskukset.
New World Makati Hotel on tasokas maailmanluokan hotelli, joka sijaitsee Makatin sydämessä. Modernilla tunnelmalla ja itämaisilla vaikutteilla varustellussa hotellissa on 584 upeaa huonetta ja sviittiä. Hotellilta löytyy bisneskeskus, hienostuneet ruokailumahdollisuudet, hyvin varusteltu kuntokeskus saunalla ja kylpylällä sekä ulkouima-allas.
Pinta-ala
459 km²
Asukasluku
21 685
Pääkaupunki
Ngerulmud
Kieli
englanti ja palauan
Valuutta
Yhdysvaltain dollari(USD)
Valtiomuoto
tasavalta
Palau itsenäistyi vuonna 1994 ja on yksi maailman nuorimmista valtioista. Se sijaitsee Mikronesiassa, Tyynellä valtamerellä Filippiineistä itään. Saarivaltio koostuu kahdeksasta pääsaaresta, pienempiä saaria on yli 200. Matkailija matkaa useimmiten Kororin saarelle, josta pääsee helposti tekemään retkiä.
Turhaan ei Palaun saarivaltion pinnanalaista elämää kutsuta “vedenalaiseksi Serengetiksi”. Tämä sukeltajien paratiisi valloittaa merenalaisella elämänkirjollaan eikä auringonpalvoja pety maisemistakaan. Kalkkikivi- ja tuliperäiset saaret nousevat alueen kirkkaista vesistä kuin sienet vihreine lakkeineen. Palaun yksittäinen suosituin nähtävyys on Jellyfish Lake, jossa kultaisten meduusojen sekaan pääsee snorklailemaan.
Kattaen 64 hehtaarin rehevän trooppisen puutarhan ja koskemattoman valkoisen hiekkarannan, Palau Pacific Resort kutsuu vieraat kokemaan vertaansa vailla olevan merenrantaloman. Syrjäisessä luksuslomakeskuksessa on 165 huvilatyylistä huonetta, sviittiä ja bungalowia, joissa on saaren inspiroima sisustus, oma parveke tai terassi ja tasokkaat mukavuudet.
Yksityisen valkoisen hiekkarannan ja erilaisten vesiurheilulajien lisäksi ylellisessä hotellissa on kaikki mitä tarvitset ikimuistoiselle perhelomalle tai romanttiselle lomalle, mukaan lukien merenranta-allas, seitsemän ravintolaa ja oleskelutilaa, maailmanluokan kylpylä, tenniskentät ja paljon muuta.
Pinta-ala
702 km2
Asukasluku
102 436
Pääkaupunki
Palikir
Väestö
chuukit, kosraelaiset, ponapet, yapilaiset
Uskonto
katolisia oli 52,7%, protestantteja 41,7%
Kieli
englanti (virallinen) ja 17 muuta kieltä
Valuutta
Yhdysvaltain dollari (USD)
Valtiomuoto
liittovaltio
Itäisen Tyynenmeren Mikronesia on 607 saaren ryhmä Karoliinien saariryhmässä. Mikronesia tulee kreikankielisestä sanasta ja kuvaa tätä satojen pienien saarien saarivaltiota täydellisesti. Sen jokaiseen neljään autonomiseen osaan (lännestä itään Yap, Chuuk, Pohnpei ja Kosrae) kuuluvalla alueella on oma ainutlaatuinen luonteensa maisemineen ja kulttuureineen. Pääkaupunki Palikir sijaitsee sen suurimmassa saariryhmässä, Ponhpeissä.
Satojen pienten saarten ryhmittymä Karoliiniensaarten sydämessä suurten valtamerien merivirtojen kohtauspisteessä tekee Mikronesian tasavallasta mielenkiintoisen kulttuuri- ja sukelluskohteen. Merenalaisen elämän lisäksi kuuluisimpia nähtävyyksiä ovat Yapin saarten jopa nelimetriset kivikolikot. Haluatpa ottaa allesi kajakin tai surffilaudan tai laittaa selkääsi happipullon löydät Mikronesiasta hyvät mahdollisuudet aktiiviseen mutta rentoon lomailuun.
Chuuk on 16:sta saaresta koostuva tulivuoripohjainen klusteri saaria Mikronesian liittovaltiossa, läntisellä Tyynellämerellä. Nimi Chuuk tarkoittaa "korkeita vuoria" chuukin kielellä, joka on yksi monista saarilla käytetyistä malaijilais-polynesialaisista kielistä.
Chuuk-ryhmän korkeilla saarilla on rannikoillaan mangrovesoita ja sademetsiä keskivuoristoalueilla. Alkuperäiskansat ovat mikronesialaisia, jotka kalastavat, kasvattavat sikoja ja siipikarjaa sekä viljelevät taroa, leipähedelmiä, jamssia ja banaaneja. Suurin kaupunkialue on Weno, muu väestö asuu enimmäkseen perinteisissä kylissä, jotka ovat hajallaan ympäri saaria. Maa-aluetta on yhteensä 127,2 neliökilometriä ja väkiluku oli 48 654 vuonna 2010.
Kohde on hylkysukeltajan paratiisi, joka sukellukselle on
tarjolla uusi hylky, jotka ovat uskomattoman kauniiden korallien peitossa. Sukeltajien keskuudessa Chuuk on tunnettu vanhalla nimellään Truk, tai Truk Lagoon. Toisen
maailmansodan aikana Japanin keisarillinen laivasto käytti aluetta piilottaakseen yli 1000 alusta ja 500 lentokonetta. 16.-17.2.1944
amerikkalaiset toteuttivat Operaatio Hailstonen, upottaen kautta aikain
suurimman määrän aluksia yhdessä operaatiossa. Tapahtumaa voidaankin
kutsua japanilaisten Pearl Harbouriksi. Vielä tänä päivänä pohjassa on
edelleen yli 60 alusta ja 275 lentokonetta sukellettavassa
kunnossa.
Pinta-ala
181 km²
Väkiluku
77 917 (arvio 7/2020)
Pääkaupunki
Majuro
Kieli
Marshalli ja englanti
Valuutta
Yhdysvaltain dollari (USD)
Uskonto
Lähes kaikki ovat kristittyjä, suurin osa protestantteja
Valtiomuoto
Tasavalta
Yksi maailman nuorimmista valtioista ja yksi neljästä, joka koostuu vain atolleista. Marshallinsaaret on saaristovaltio Mikronesian itäpuolella Tyynellämerellä. Saaristo koostuu isommista 5 saaresta ja 29 atollista, jotka jakautuvat kahteen ketjuun Ratak ja Ralik (auringonnousu ja auringonlasku), yhteensä saaria, atolleja ja luotoja on yli 1 100. Pääkaupunki Majuro, sijaitsee Majuron saarella, jolla asuu lähes kaksi kolmasosaa asukkaista. Suurin osa matkailijoista suuntaa Majuron saarelle.
Yokwe! Keskellä Tyyntämerta sijaitseville Marshallinsaarille ei moni eksy, vaikka monet sen atolleista täyttävät paljasjalkaisen paratiisin tunnusmerkit ystävällisine ihmisineen. Näiden kaukaisten saarien asukkailla, kuten kaikilla Tyynenmeren saarilla, on lujat ja läheiset perhesuhteet sekä uskollinen ote elämään. Saarivaltion kuuluisin atolli, Bikini, tunnetaan lukuisista ydinasetestauksista, se on jopa julistettu Unescon Maailmaperintökohteeksi. Kun haluat kauas kaikesta, tämän kauemmas et juuri pääse.
Majuro on Marshallinsaarten pääkaupunki ja suurin kaupunki. Se on myös suuri koralliatolli, jossa on 64 saarta Tyynellämerellä. Sillä on trooppinen pasaatituuli-ilmasto, jonka keskilämpötila on 27 °C. Marshallinsaaret ovat koralliriuttojen, eksoottisten kalalajien ja toisen maailmansodan hylkyjen monipuolinen paratiisi. Kapea Majuron atolli on maan pääkaupunki, jossa on suuri satama ja kansainvälinen lentokenttä. Vuonna 2011 Majuron väkiluku oli 27 797.
Hotel Robert Reimers on perheomisteinen hotelli trooppisen luonnon äärellä ja sitä operoidaan perinteisellä marshallilaisella kosketuksella. Tarjolla on erilaisia huoneita, jotka sopivat jokaiselle matkustajalle. Kaikki huoneet on varusteltu moderneilla vakiomukavuuksilla. Hotellissa on ravintola, josta saa sekä paikallista tuoretta kalaa että kansainvälisiä kestosuosikkeja. Baarissa voi nauttia cocktaileja ja nauttia Marshallinsaarten kauniista auringonlaskusta.
Pinta-ala
811 km2
Väkiluku
111 796
Pääkaupunki
Tarawa
Kieli
kiribati ja englanti
Valuutta
Kiribatin dollari, Australian dollari (AUD)
Uskonto
kristityt 55%, protestantit 36 %, mormoneita 3,1%, bahaita 2,2%, adventisteja1,9% ja muita 1,8%
Valtiomuoto
tasavalta
Kiribati muodostuu erillisistä saarista ja saariryhmistä. Kiribatin sijainti on Tyynenmeren sydämessä noin 1 500 kilometriä Fidžin pohjoispuolella. Jokaisella 33 saarella on omat ainutlaatuiset tavat, rituaalit, myytit, legendat sekä elämäntavat. Suurin osa, matkailijoista suuntaan Tarawaan, kalastajat löytävät upeita mahdollisuuksia Kiritimatin saarella.
Mauri! Tämä Kiribatilainen tervehdys ja tervetulotoivotus sopii hyvin suomalaiseen suuhun. Tämä pieni suuri valtio soveltuu hyvin etelämeren tunnelmaa haluajille. Kiribati sopii matkailijoille, jotka haluavat löytää uusia paikkoja, normaalien turistikohteiden ulkopuolella. Sukeltajille merenalainen elämä on upeaa kuten muillakin Tyynenmeren saarilla. Jos olet kiinnostunut sotahistoriasta, Tarawan taistelu oli yksi Tyynenmeren 2. maailmansodan verisimpiä.
Tarawa on Gilbertsaarten koralliatolli ja Kiribatin pääkaupunki Länsi-Keski-Tyynellämerellä. Betio on Etelä-Tarawan suurin kaupunki ja maan tärkein satama. Asutus sijaitsee erillisellä luodolla atollin lounaisosassa. Kiribatin itsenäistymisen jälkeen vuonna 1979 Etelä-Tarawan väkiluku on yli kolminkertaistunut ja on nyt 63 439 ihmistä (2020).
Etelä-Tarawan ilmasto on trooppinen sademetsäilmasto, joten se on lämmin ja kostea ympäri vuoden ja keskimääräiset sademäärät ovat suhteellisen korkeat.
Betion sydämessä sijaitseva George Hotel Kiribati tarjoaa viihtyisää majoitusta lähellä Betion laituria. Perheomisteisen hotellin huoneissa on ilmastointi, tallelokero ja hygieniatuotteet. Asiakkaat voivat nauttia herkullisen aamiaisen joka aamu. Lisäpalveluihin kuuluu ilmainen pysäköinti, Wi-Fi-yhteys ja oleskelutila.
Pinta-ala
18 274 km²
Väkiluku
947 760
Pääkaupunki
Suva
Kieli
englanti, fidži, fidžinhindi
Valuutta
Fidžin dollari (FJD)
Uskonto
kristinusko 52%, hindulaisuus 33%, islam 7%
Valtiomuoto
tasavalta
Fidži on saaristovaltio eteläisellä Tyynellämerellä, Uudesta-Seelannista pohjoiseen päin. Se koostuu 850 saaresta ja luodosta, joista noin 100 on asutettuja. Suurimmat saaret ovat Viti Levu ja Vanua Levu. Pääkaupunki Suva sijaitsee Viti Levulla mutta suurin osa matkailijoista aloittaa Fidžin matkansa Nadista (lausutaan Nandi). Fidži on tunnettu kauniista luonnosta ja sukellusmahdollisuuksista. Parhaimmat sukellusalueet löytyvät Taveunin läheltä.
Fidžin saaria kutsutaan usein sijaintinsa vuoksi “eteläisen Tyynenmeren risteykseksi”. Iloisen hymyn saattelema hihkaisu “Bula” käy hyväntuulisesta tervehdyksestä vuorokauden jokaisena hetkenä. Fidži koostuu yli 300 saaren ketjusta, se on erilaisten kulttuurien, rotujen ja uskontojen kansainvälinen trooppinen cocktail. Saarihyppely on oiva tapa nähdä näitä saaria kauniine rantoineen, kirkkaine vesineen ja iloisine ihmisineen.
Fijin kolmanneksi suurin kaupunki Nadi on monelle matkaajalle nopea välietappi Fijille saapumisen ja muille saarille siirtymisen välillä. Nadissa on kuitenkin myös paljon nähtävää, opittavaa ja koettavaa. Kaupunki sijaitsee Fijin suurimman saaren Viti Levun länsirannikolla. Nadista löytyy hyvät shoppailumahdollisuudet sekä loistava ravintolavalikoima niin meksikolaisia-, japanilaisia- ja ranskalaisiaravintoloita, kuin myös Fijiläisiä herkkujakin. Lähistöltä löytyy myös hienoja hiekkarantoja ja tutustumisenarvoisia kulttuuri- ja luontonähtävyyksiä.
DoubleTree Resortia ympäröivät eteläisen Tyynenmeren lämpimät vedet. Se on vain kolmen minuutin venematkan päässä Viti Levun pääsaarelta ja lyhyen ajomatkan päässä Nadin kansainväliseltä lentokentältä. Lomakeskus tarjoaa runsaasti mukavuuksia, kaunista majoitusta ja aitoa, lämmintä fidžiläistä vastaanottoa. Huoneet ovat tyylikkäitä ja tilavia. Hotellilla on laguunityylinen uima-allas, josta on näkymät merelle, tenniskenttä ja kuntokeskus. He tarjoavat myös kulttuurielämyksiä, kiertoajeluja, ratsastusta ja paintballia.
Viti Levu on Fidžin tasavallan suurin saari. Siellä sijaitsee maan pääkaupunki Suva ja alueella asuu suurin osa Fidžin väestöstä, noin 600 000 asukasta. Saaren jakaa keskeinen vuorijono, jossa on monia passiivisia tulivuoria. Tomanivi, Fidžin korkein kohta, nousee 1,324 metriin. Vuorijono jakaa saaren ilmastollisesti märkään kaakkoisosaan ja kuivaan luoteisosaan.
Toberua Island Resort on ainutlaatuinen yksityisomistuksessa oleva saari, jossa on 16 hiljattain kunnostettua perinteistä villaa. Toberua yhdistää avaran tilan, ylellisyyden ja yksityisyyden. Nauti kristallinkirkkaista trooppisista vesistä, fine diningista, hemmottele itseäsi kylpylässä tai tanssi paljain jaloin tähtitaivaan alla elävän fidžiläisen musiikin lempeiden äänien tahtiin – sinä päätät. Toberua Island Resortissa ei tule koskaan olemaan pulaa tekemisestä. Aktiviteettitarjontaan kuuluu esimerkiksi golfaus, kalastus, purjehdus, snorklaus ja laitesukellus tai sitten voit vain laiskotella palmun alla uima-altaan äärellä, voit olla niin energinen tai rento kuin haluat.
Pinta-ala
26 km²
Väkiluku
11 342
Pääkaupunki
Funafuti
Kieli
tuvalu, englanti
Uskonto
protestantteja 97% (Tuvalun kirkko)
Valtiomuoto
parlamentaarinen demokratia, perustuslaillinen monarkia
Tuvalu on Kansainyhteisöön kuuluva saarivaltio Tyynellämerellä, se on yksi maailman pienempiä kuningaskuntia. Se sijaitsee puolessavälissä Havaijia ja Australiaa. Tuvaluun kuuluu yhdeksän atollia, joissa on yhteensä 129 saarta. Jokaisella atollilla on koralliriutta. Pääkaupunkina pidetään kolmea eri kaupunkia/kylää riippuen asiayhteydestä. Funafuti on tärkein atolli, Fongafale on tärkein saari ja Vaiaku on tärkein kylä. Maan korkein kohta on vain 5 m korkeudessa ja onkin ennustettu, että vuonna 2100 tämä pieni saarivaltio on asumiskelvoton.
Talofa! Tuvalu on täydellinen paikka matkailijoille, jotka etsivät rauhaa ja hiljaisuutta. Tuvalu on Tyynenmeren eteläosan koskematon nurkka, joka tarjoaa rauhallisen ympäristön, joka sopii lepoon ja rentoutumiseen. Tuvalu on tarjoaa klassisen etelämeren kohteen, josta löydät kirkkaan sinisen meren ja taivaan, vaaleat rantahiekat sekä huojuvat palmut.
Funafutin koralliatolli on Tuvalun pääkaupunki Länsi-Keski-Tyynellämerellä. Funafuti on väkirikkain maan yhdeksästä atollista 6 025 asukkaallaan (2012). Funafutin alue on hyvin pieni, sen pinta-ala on vain 2,8 km².
Yhdysvaltain sotilastukikohta perustettiin sinne vuonna 1942, toisen maailmansodan aikana, taistelemaan japanilaisia joukkoja vastaan Tyynellämerellä. Nykyään Funafutin länsiosissa on Funafutin merensuojelualue, jonka alueella sijaitsee noin 20 % koko atollin riutoista. Funafutilla vallitsee trooppinen sademetsäilmasto. Kaupungissa ei ole kuivaa kautta, siellä sataa poikkeuksellisen paljon ympäri vuoden.
Funafutin keskustassa sijaitseva paikallisen perheen pitämä Esfam Lodge tarjoaa viihtyisää majoitusta kävelyetäisyydellä sekä lentokentästä että rannasta. Lodgen viehättävissä huoneissa on ilmastointi, oma kylpyhuone, wi-fi ja minibaari. Asiakkaat voivat nauttia herkullisia ruokia lähistöllä olevissa ravintoloissa ja kahviloissa.
Pinta-ala
2 831 km²
Väkiluku
203 774
Pääkaupunki
Apia
Kieli
samoa ja englanti
Uskonto
kristinusko 98%
Valtiomuoto
tasavalta
Samoa on
viralliselta nimeltään Samoan itsenäinen valtio. Samoa sijaitsee noin puolessa
välissä Havaijin ja Australian välissä. Samoa koostuu Upolun ja Sava’in
saarista sekä seitsemästä pienemmästä saaresta. Joka kolmas Samoalainen asuu
Upolun saarella, jossa sijaitsee myös pääkaupunki Apia. Samoan korkein vuori Mauga
Silisili on Sava’in saarella.
Talofa Lava!
Näiden postikorttimaisten saarten kauneus lumoaa, ihmisten ystävällisyys
ilahduttaa ja lämpö tuntuu pohjoisille luille varsin miellyttävältä. Samoan vuorisia
pääsaaria ja vehreitä laaksoja ympäröi valkeat hiekkarannat kuin helminauhat,
joissa tummat jyrkänteet ovat kuin lukkoja. Täällä värikäs kukkaloisto kilpailee
aurinkoisten hymyjen kanssa ja vesiputousten vesipisarat kimaltelevat kuin korallien
välissä puikkelehtivien kalojen kyljet. Kauniin luonnon lisäksi paikallinen
kulttuuri on myös tutustumisen arvoinen. Samoalaiset ovat ylpeitä Samoalaisuudestaan (The
Samoan Way), heidän historiansa ulottuukin
jopa 3000 vuoden päähän.
Toiseksi suurin Samoan saarista on Upolu. Se on kuitenkin Samoan saarista asutuin ja kehittynein, ja myöskin Samoan pääkaupunki Apia sekä kansainvälinen lentokenttä sijaitsee Upolussa. Upolun saari muodostuu suuresta kilpitulivuoresta, tulivuori ei ole kuitenkaan purkautunut satoihin tai jopa tuhansiin vuosiin. Upolu hurmaa kauniilla luonnollaan ja loistavilla snorklaus mahdollisuuksillaan. Patikoi, lekottele upeilla trooppisilla palmurannoilla, tutustu Samoan kulttuuriin ja vieraile To Suan luonnon uima-altaalla. Upolussa riittää näkemistä ja kokemista luonnonystäville.
Saletoga Sands Resort & Spa sijaitsee idyllisellä paikalla, taianomaisen sinisen veden äärellä. Hotelli on lyhyen ajomatkan päässä kuuluisalta Tafatafan rannalta. Kiinteistö tarjoaa värikkäitä mökkejä, joissa on olkikattoiset verannat. Jokaisessa yksikössä on ilmastointi, taulu-tv, teen ja kahvin valmistusvälineet ja minijääkaappi. Mannermainen aamiainen sisältyy hintaan, ja sen voi nauttia ulkoilmaravintolassa tai huoneessa. Asiakkaat voivat myös pyytää piknik-koreja. Tämän rennon lomakeskuksen muihin palveluihin kuuluu laguunityylinen uima-allas uimabaarilla, spa ja kuntokeskus. Majoitus tarjoaa snorklausvarusteita, kajakkeja ja SUP-lautoja vieraiden käyttöön.
Pinta-ala
747 km²
Väkiluku
106 095
Pääkaupunki
Nukuʻalofa
Kieli
tonga ja englanti
Uskonto
kristinusko, metodistit, mormonit
Valtiomuoto
monarkia
Tongan kuningaskunta eli Tonga on saaristovaltio eteläisellä Tyynellämerellä. Tonga sijaitsee Fidzin itäpuolella ja Samoan eteläpuolella. Valtioon kuuluu 176 saarta, joista on pysyvästi asustettuja 40. Kookoksesta saavat tuotteet ovat talouden tukiranka. Matkailijat käyvät useimmiten useilla eri saarilla.
Malo e Lelei! Tee aikamatka Tongan kuningaskunnan mielenkiintoiseen vuosisatoja vanhaan kulttuuriin ja historiaan. Ihastu rentoon yhdistelmään autioita rantoja sekä leppoisia ja kiireettömiä päiviä ehtaan etelämeren tyyliin. Tongalaiset tunnetaan ystävällisyydestään ja kohtaatkin lomasi aikana paljon aitoja hymyjä. Tongan kuninkaallinen perhe asuu sen pääsaarella Tongatapulla. Haapa’in saariryhmä on omiaan ympäristöystävällisistä kohteista kiinnostuneille sekä sukeltajille ja omaa paljasjalkaista paratiisia etsiville. Vava’un saariryhmä on Tyynenmeren suosituimpia purjehduskohteita. Anna tuulten viedä sinut aitoon etelämeren kohteeseen.
Nukuʻalofa on Tongan pääkaupunki. Se sijaitsee Tongatapun saaren pohjoisrannikolla, maan eteläisimmässä saariryhmässä. Kaupungissa oli vuoden 2016 väestönlaskennan mukaan 23 000 asukasta ja koko pääkaupunkialueella noin 35 000. Tongan asukkaista noin 35 prosenttia asuu Nukuʻalofassa. Nukuʻalofa on maan taloudellinen keskus ja kaupungissa on useita turistihotelleja. Maamerkkejä ovat muun muassa kuninkaallinen palatsi ja kuninkaalliset haudat. Sen syvävetoinen satama on riuttojen suojaama. Nukuʻalofassa on trooppinen sademetsäilmasto.
Tanoa International Dateline Hotel sijaitsee rannalla Nuku'alofan kaupungissa Tongassa. Majoitus koostuu erilaisista huoneista ja sviiteistä, Kaikissa hotellin ilmastoiduissa huoneissa on wi-fi, oma kylpyhuone, ilmaisia kylpytuotteita ja hiustenkuivaaja. Joissakin huoneissa on oma parveke. Hotellissa on sekä ravintola että baari. Muita tarjolla olevia mukavuuksia ovat suuri uima-allas aurinkotuoleilla ja täysin varustettu kuntosali.
Pinta-ala
7 686 850 km²
Asukasluku
25 466 459
Pääkaupunki
Canberra
Kieli
englanti
Valuutta
Australian dollari (AUD)
Uskonto
katolilaisia 22,6%, anglikaaneja 13,3%, islam 2,6%, buddhalaisuus 2,4% hindulaisuus 1,9%
Hallitusmuoto
perustuslaillinen monarkia
Australia jakautuu kahdeksaan eri osavaltioon: Queensland, New South Wales, Victoria, Tasmania, Länsi- ja Etelä-Australia, Australian Capital Territory sekä Northern Territory. Tämä valtio on yhtä aikaa maailman suurin saari, että pienin maanosa. Välimatkat Australiassa ovat pitkiä, koska manner on puolitoista kertaa Euroopan kokoinen, ja välimatkat kaupungista toiseen taittuvatkin nopeiten lentäen.
Australian sijaitessa eteläisellä pallonpuoliskolla ilmasto on päinvastainen totutusta: Kesäsesonki ajoittuu joulu-helmikuulle ja talvisesonki kesä-elokuulle. Pohjois-Australiassa lämpötilat pysyvät lämpimänä ympäri vuoden.
Australiassa on ainutlaatuinen luonto ja eläimistö. Tavanomaisimpia eläinlajeja ovat koala, kenguru ja muut pussieläimet, kuten opossumit ja vompatit. Monimuotoinen luonto tarjoaa upeita rantoja, korkeita kallioita, suuria vesiputouksia ja ikivanhoja eukalyptusmetsiä. Outbackin karu aavikko ja pohjoisen sademetsien trooppinen ilmasto.
Australiassa asutus on keskittynyt rannikoille, josta löytyvät maan suurimmat kaupungit. Maan keskiosa on kuivaa ja kuumaa aavikkoa, josta australialaiset käyttävät nimitystä "outback". Outbackin siimeksestä, Australian ytimestä löytyy Punaisen Keskuksen suurin nähtävyys, joka on aborginaalien pyhä kivi Ayers Rock eli Uluru. Alkuperäisväestö aboriginaalit ja muiden siirtolaisten perinteet ovat tehneet maasta erikoisen ja monikulttuurisen.
Australialaiset on tunnettuja rennosta elämänasenteestaan ja ystävällisyydestään, joka ei varmasti jää huomaamatta. Ystävälliset ihmiset on yksi syy, miksi matkailijat palaavat maahan yhä uudelleen.
Sydney, Melbourne, Brisbane – Itä-Australian suuret kaupungit voit kaikki kiertää yhden lomasi aikana. Jos kaupungit kiehtovat ehdit hyvin myös Adeleineen ja pääkaupunki Canberraan. Suuri Australia tarjoaa paljon muutakin: Iso valliriutta niin sukeltajille kuin purjehtijoille ja risteilyillekin, surfrantoja on lukemattomia, löytyy viinialueita sekä monipuolista luontomatkailua. Pohjoisrannikon Darwin, lännen Perth ja ympäristön pitkät hiekkarannat sekä Tasmania. Australiasta on moneksi.
Brisbane on Queenslandin pääkaupunki. Kaupungin miellyttävä ilmasto houkuttelee turisteja ympäri vuoden. Nykyään Brisbane on myös yksi halutuimmista asuinpaikoista Australiassa. Kaupungissa kiehtoo kosmopoliittinen ilmapiiri, katukahvilat, kauniit puistot joen varrella ja moninainen kulttuuri- ja yöelämä. Brisbane on Queenslandin taidepääkaupunki, josta löytyy teattereita, elokuvateattereita, konserttihalleja, gallerioita ja museoita. Brisbane on portti kulta- ja aurinkorannikon pitkille kultaisille hiekkarannoille.
Hyatt Regency Brisbane on 5 tähden hotelli, joka sijaitsee Queen Street Mall -ostoskeskuksen vieressä Brisbanen Central Business District -alueella. Hotellissa on 292 huonetta, joissa on moderni sisustus ja ylelliset mukavuudet. Muita vieraiden käytettävissä olevia yleisiä tiloja ovat kaksi uniikkia ravintolaa, joustavat kokoustilat sekä katolla oleva infinity-allas, jossa on baari ja oleskelutila.
Pinta-ala
21 km²
Väkiluku
10 824
Pääkaupunki
Ei virallista pääkaupunkia
Kieli
nauru ja englanti
Valuutta
Australian dollari (AUD)
Valtiomuoto
tasavalta
Naurun tasavalta, eli Nauru, on väestöltään sekä maapinta-alaltaan maailman pienin itsenäinen tasavalta. Kaikista maailman itsenäisistä valtioista se on sekä pinta-alaltaan että väkiluvultaan maailman kolmanneksi pienin. Naurulla ei ole virallisesti pääkaupunkia. Maan hallinto sijaitsee Yarenissa, joka on samalla saaren suurin asutuskeskus.
Ekamawir Omo! Maailman pienimmän valtion nimi on meille suomalaisille varsin hauska. Sen nimi saa meidät hyvälle tuulelle mutta maa ei lukeudu niihin, jotka aiheuttaisivat hyvää mieltä useimmille vierailijoilleen. Maan luonnonvarojen alkaessa ehtyä Nauru keksi uuden toimeentulon, se tunnetaankin tänä päivänä ennen kaikkea Australiaan veneellä pyrkineiden pakolaisten pakkosiirtolaitoksena.Se on silti monen toivekohde nimensä vuoksi.
Anibare Bay on suuri lahti, joka sijaitsee Anibaren alueella itäisellä Naurun saarella. Anibare Bay muodostui Naurun alla olevan tulivuoren itäpuolen vedenalaisesta romahtamisesta. Pitkällä hiekkaisella korallirannallaan Anibarea pidetään yhtenä saarivaltion suosituimmista turistikohteista. Valkoinen hiekka houkuttelee ihmisiä uimaan kristallinkirkkaissa vesissä, mutta voimakkaiden pohjavirtausten takia se voi olla erittäin vaarallisia. Alue ei ole ihmisten valtaama, asukkaita siellä on vain 226.
Menen Hotel sijaitsee Anibare Bayssä ja tarjoaa viihtyisää majoitusta merinäköalalla. Hotellin vaatimattomissa huoneissa on ilmastointi. Asiakkaat voivat nauttia herkullisia ruokia hotellin kahdessa ravintolassa ja rentoutua cocktailien äärellä baarissa. Lisäpalveluihin kuuluu ilmainen pysäköinti ja oleskelutila.
Pinta-ala
12 189 km²
Väkiluku
298 333
Pääkaupunki
Port Vila
Kieli
bislama, englanti, ranska
Uskonto
kristinusko
Valtiomuoto
tasavalta
Vanuatu on viralliselta nimeltään Vanuatun tasavalta. Lähimmät naapurimaat ovat Salomonsaaret pohjoisessa. Vanuatu koostuu 83 saaresta, joista useimmat ovat tuliperäisiä, vuoristoisia sekä koralliriuttojen ympäröimiä. Saarista noin 65 on asutusta. Saarista suurin on Espiritu Santo. Vanuatussa on väestömäärään nähden eniten kieliä maailmassa.
Lukim vu! Matka Vanuatulle on kuin matka toiseen aikaan ja paikkaan. Pariin otteeseen maailman onnellisimmaksi valitut Vanuatulaiset ovat täynnä iloa, rentoutta ja hyvää tuulta. Jokaisesta yli 210 kielen ja murteen sanastosta löytyy ainakin sanat tervetuloa, tanssi ja rentoudu, kun taas aikataulua viittaavaa sanaa ei juuri löydy. Kaikki saaret ovat erilaisia ja hymyjen lisäksi näet sademetsiä, tulivuoria ja upeita rantoja. Koet seikkailuja ja rentoudut. Käy Pentekostin saarella ja näe vaarallinen miehuushyppy, joka on ollut esikuva Benji-hypylle. Tannan saarella näet tulivuoren sylkevän yläilmoihin öisin sulaa laavaa kuin oranssina ilotulituksena.
Port Vila on Vanuatun tasavallan pääkaupunki Tyynenmeren lounaisosassa. Port Vila sijaitsee Mélén lahdella Éfatén lounaisrannikolla ja on saariryhmän kaupallinen keskus. Port Vilan kattava alue on ollut melanesialaisten asuttama tuhansia vuosia. Väestö on hyvin monikansallista ja alueella puhutaan monia kieliä, mikä heijastaa maan suurta kielellistä monimuotoisuutta. Vuoden 2016 väestönlaskennan mukaan kaupungissa asui 51 437 asukasta.
Port Vilassa sijaitsee Vanuatun tärkein satama ja Bauerfieldin kansainvälinen lentoasema.
Port Vilassa on trooppinen sademetsäilmasto, kosteammilla ja kuivemmilla kuukausilla.
Iririki Island Resort & Spa sijaitsee Port Vilan sataman ja Mele Bayn upeissa trooppisissa maisemissa. Huoneissa on oma parveke, kylpyhuone, minibaari, jääkaappi, ilmastointi, satelliitti-tv, Wi-Fi sekä teen ja kahvin valmistusvälineet. Muita tarjolla olevia mukavuuksia ovat useat ruokailumahdollisuudet, baarit, uima-allas, oleskelutila, spa ja kasino.
Pinta-ala
28 896 km²
Väkiluku
685 097
Pääkaupunki
Honiara
Kieli
englanti
Uskonto
kristittyjä 97%
Salomonsaaret on pitkänomainen saaristovaltio
Tyynellämerellä, sijaitsee Papua-Uuden-Guinean itäpuolella. Salomonsaaret
koostuvat yli 990 saaresta, joiden yhteispinta-ala on yli 28 000
neliökilometriä. Saarista asutettuja on 320. Suurimmat saaret ovat Guadalcanal,
Malaita, Santa Isabel ja Choiseul. Rennelin atolli on taasen maailman suurin
atolli.
Hapi Tu Mas! Sumujen peittämät osin tuliperäiset vuortenrinteet kohoavat tiiviin sademetsän yläpuolelle, vesiputoukset ja joet laskevat kauniille rannikkoalueilla, jossa auringonpolttamat kultaiset rannat sijaitsevat. Pienet kylät täplittävät rantaa siellä täällä huojuvien kookospalmujen alla. Salomonsaaret ovat sukeltajien toivekohteita saarineen ja atolleineen. Kulttuurimatkailijat löytävät täältä ikiaikaisten perinteiden mukaan eläviä heimoja, jotka kaihtavat modernia maailmanmenoa. Toisesta maailmansodasta kiinnostuneet taasen kuuluisien taistelukenttien jälkiä. Täällä voit bongata myös 69 kotoperäistä lintua, joita et muualta löydä.
Honiara on Salomonsaarten pääkaupunki, Tyynenmeren lounaisosassa. Kaupunki sijaitsee Mataniko-joen suulla Guadalcanalin pohjoisrannikolla. Se on maan satama- ja viestintäkeskus, ja käy kauppaa pääasiassa kookospähkinöillä, puutavaralla, kalalla ja kullalla. Honiaran kansainvälinen lentokenttä sijaitsee noin 16 kilometriä kaupungista itään. Ennen toista maailmansotaa Honiaraa ei ollut olemassa; se kehittyi Yhdysvaltain armeijan päämajan ympärille. Vuonna 1952 se korvasi virallisesti Tulagin Salomon pääkaupunkina. Vuonna 2021 sen väkiluku oli 92 344 asukasta. Tämä tekee Honiarasta Salomonsaarten väkirikkaimman kaupungin. Se on myös Salomonsaarten nopeimmin kasvava väestökeskus.
Nimi Honiara tulee sanasta nagho ni ara, joka tarkoittaa karkeasti käännettynä "itätuulen paikkaa" tai "kaakkoistuulta kohti" yhdellä Guadalcanalin kielistä.
Ilmasto on trooppinen sademetsäilmasto, jonka keskimääräinen päivälämpötila on noin 28 °C.
Heritage Park Hotel sijaitsee entisen kuvernöörin residenssin paikalla ja on ylpeä sen ensiluokkaisista rannoista ja rauhallisista puutarhoista. Majoitusvaihtoehtoina on useita erilaisia huoneita, sviittejä ja huoneistoja. Hotellin palveluihin kuuluu ravintola, terassi, baari ja grilli, uima-allas ja kuntosali.
Pinta-ala
462,840 km²
Väkiluku
9 819 350
Pääkaupunki
Port Moresby
Kieli
englanti, tok pisin, hiri motu
Valuutta
Kina (PGK)
Uskonto
kristittyjä (katolisia 27% ja protestantteja 69,7%), loput uskovat erilaisiin kansanuskomuksiin
Elinkeinorakenne
Maatalous 27%, teollisuus 39%, palvelut 33%
Valtiomuoto
parlamentaarinen demokratia, perustuslaillinen monarkia
Papua-Uusi-Guinea on itsenäinen saarivaltio Melanesiassa.
Se sijaitsee Australian pohjoispuolella lounaisella Tyynellämerellä, juuri
päiväntasaajan eteläpuolella.Naapurivaltioita
ovat Indonesia ja Mikronesian liittovaltio pohjoisessa sekä Salomonsaaret
kaakossa. Maan noin kuusi miljoonaa asukasta puhuvat arviolta yli 860 eri kieltä
eli 10 % kaikista maailman kielistä.
Mipala Hamamas Lon Lukim Yu! Papua Uusi-Guinea tunnetaan sen
luonnon villistä kauneudesta, lajien runsaudesta ja sadoista heimojen kansasta,
joista osa elää vielä ikiaikaisten perinteidensä mukaisesti. Pinnanalainen
elämä on yksi maailman monipuolisemmista mutta niin on myös sen yläpuolinen
elämä,maassa on mm. yli 2000
orkidilajia ja 38 paratiisilintulajia. Vierailu Papua Uudessa-Guineassa ei ole
täydellinen, jos ei osallistu johonkin heidän naamio- tai tanssifestivaaleihinsa.
Port Moresby on Papua-Uuden-Guinean pääkaupunki, Tyynenmeren lounaisosassa. Kaupunki sijaitsee Papuanlahden Port Moresbyn sataman itärannalla. Ennen eurooppalaisten saapumista satamaa ympäröivällä alueella asui Motu- ja Koitabu -kansoja, kalastajia ja jamssin viljelijöitä, jotka kävivät kauppaa muiden asutuksien kanssa rannikolla ylös ja alas.
Kun Papua-Uusi-Guinea itsenäistyi vuonna 1975, Port Moresbystä tuli sen pääkaupunki. Se on yksi Lounais-Tyynenmeren suurimmista kaupungeista Australian ja Uuden-Seelannin ulkopuolella. Vuoden 2011 väestönlaskennassa Port Moresbyssä oli 364 145 asukasta.
Port Moresbyssä hiekkarannat ja koskemattomat kansallispuistot kohtaavat elämää sykkivän kaupungin.
Kauniissa kasvitieteellisessä puutarhassa sijaitseva Airways Hotel Port Moresby sijaitsee Port Moresbyn kaupungissa Papua-Uudessa-Guineassa. Majoitus koostuu tyylikkäistä ja nykyaikaisista huoneista ja sviiteistä, joissa kaikissa on teen ja kahvin valmistusvälineet, tallelokero, puhelin ja älytelevisio. Asiakkaat voivat syödä missä tahansa paikan päällä olevista kolmesta ravintolasta. Muita mukavuuksia ovat internetyhteys, loungebaari, spa ja kuntokeskus.
Pinta-ala
707 km²
Asukasluku
6 209 700
Pääkaupunki
Singapore
Uskonto
buddhalaisuus, kristitinusko, islam, taolaisuus
Kieli
englanti, mandariinikiina, malaji, tamili
Hallitusmuoto
tasavalta
Singapore on monien mahdollisuuksien kaupunki. Kaupunkivaltio koostuu pääsaaresta, sekä sen ympärillä sijaitsevista pääasiassa asumattomista saarista. Singapore sijaitsee päiväntasaajan läheisyydessä, ja tästä syystä lämpötila pysyttelee päälle kahdenkymmenen asteen vuoden ympäri. Kesä- ja heinäkuu ovat kuumimmat kuukaudet. Singapore on kuuluisa rikkaasta ruokakulttuuristaan: vain mielikuvitus ja oma uskallus ovat gastronomisen nautinnon rajana. Tarjontaa on aina edullisista hawkers-kioskeista upeisiin luksusravintoloihin. Singaporelainen ruokakulttuuri heijastaa kaupungin monikulttuurisuutta saaden vaikutteita kiinalaisesta, intialaisesta, malesialaisesta ja tamili-keittiöistä. Singapore on tunnettu myös yhtenä Aasian tärkeimmistä liike-elämän keskuksista.
Kaupunki on moderni metropoli ja myös hieman kalliimpi lomanviettopaikka moniin muihin Aasian kohteisiin verrattuna. Singapore tarjoaa runsaasti koettavaa kaupunkilomaa etsivälle. Nähtävää riittää esimerkiksi Singaporen eläintarhassa, joka tarjoaa huikeita yösafareita, ja Sentosan saarella, jonne paikalliset pakenevat kaupungin kiirettä. Monet ostoskeskukset mahdollistavat shoppailun nuorten paikallisten suunnittelijoiden luomuksista aina kansainvälisten designmerkkien omiin myymälöihin. Nähtävyys itsessään on myös Changin lentoasema, joka on Kaakkois-Aasian vilkkaimpia. Lentokenttä on monen matkustajan suosiossa kattavien palveluidensa ansiosta.
Singaporen kaupungissa asukkaita liikuttaa kätevimmin metro eli Mass Rapid Transit (MRT), joka myös muodostaa saaren julkisen liikenteen selkärangan. Metron kolme linjaa kulkevat saaren laidasta laitaan, junat sekä maanalaiset asemat ovat ilmastoituja ja vuoroväli on tiheä, joskin aamuisin ruuhka-aikaan tunnelma on silti tiivis.
Singapore tarjoaa runsaasti koettavaa kaupunkilomaa etsivälle. Siellä kohtaavat tyylikkäästi itä ja länsi, perinteet ja nykyaika.
Singaporen kaupunkivaltio on moderni metropoli, hieman kalliimpi lomanviettopaikka kuin monet muut Aasian kohteet. Singaporelainen ruokakulttuuri heijastaa kaupungin monikulttuurisuutta saaden vaikutteita kiinalaisesta, intialaisesta, malesialaisesta ja tamili-keittiöistä. Singapore sijaitsee päiväntasaajan läheisyydessä, ja tästä syystä lämpötila pysyttelee päälle kahdenkymmenen asteet vuoden ympäri.
Singapore on monien mahdollisuuksien kaupunki. Kaupunkivaltio koostuu 63 saaresta, mukaan lukien Singaporen pääsaari. Singapore sijaitsee päiväntasaajan läheisyydessä, ja tästä syystä lämpötila pysyttelee päälle kahdenkymmenen asteet vuoden ympäri. Kesä- ja heinäkuu ovat kuumimmat kuukaudet ja monsuunien myötä marras-joulukuussa sataa eniten. Singapore on kuuluisa rikkaasta ruokakulttuuristaan: vain mielikuvitus ja oma uskallus ovat gastronomisen nautinnon rajana. Tarjontaa on aina edullisista hawkers -kioskeista upeisiin luksusravintoloihin. Singaporelainen ruokakulttuuri heijastaa kaupungin monikulttuurisuutta saaden vaikutteita kiinalaisesta, intialaisesta, malesialaisesta ja tamili-keittiöistä. Singapore on tunnettu myös yhtenä Aasian, ja kenties koko maailman, tärkeimmistä liike-elämän keskuksista. Kaupunki on moderni metropoli ja myös hieman kalliimpi lomanviettopaikka moniin muihin Aasian kohteisiin verrattuna. Singapore tarjoaa runsaasti koettavaa kaupunkilomaa etsivälle. Nähtävää riittää esimerkiksi Singaporen eläintarhassa, joka tarjoaa huikeita yösafareita, ja Sentosan saarella, jonne paikalliset pakenevat kaupungin kiirettä. Monet ostoskeskukset mahdollistavat shoppailun nuorten paikallisten suunnittelijoiden luomuksista aina kansainvälisten design-merkkien omiin myymälöihin. Nähtävyys itsessään on myös Changin lentoasema, joka on Kaakkois-Aasian vilkkaimpia. Lentokenttä on monen matkustajan suosiossa kattavien palveluidensa ansiosta. Singaporen kaupungissa asukkaita liikuttaa kätevimmin metro eli Mass Rapid Transit (MRT), joka myös muodostaa saaren julkisen liikenteen selkärangan. Metron kolme linjaa kulkevat saaren laidasta laitaan, junat sekä maanalaiset asemat ovat ilmastoituja ja vuoroväli on tiheä, joskin aamuisin ruuhka-aikaan tunnelma on silti tiivis.
Peninsula Excelsior tarjoaa tasokasta majoitusta loistavalla sijainnillaan Singaporessa. Hotelli sijaitsee kävelymatkan päässä kuuluisalta ostoskadulta Orchard Roadilta sekä nähtävyydeksi nousseesta hotellista Marina Bay Sandsista. Hotelli koostuu kahdesta tornista, joissa on yhteensä 600 huonetta. Kaikkien huoneiden perusvarustukseen kuuluu ilmastointi, televisio, tallelokero ja minibaari/jääkaappi. Hotellista löytyy myös kaksi uima-allasta, kuntosali sekä kahvila..
Suomen kansalaiset voivat matkustaa Filippiineille ilman viisumia 30 päiväksi. Passin tulee olla voimassa 6kk maahan saapumisen jälkeen.
Matjustajan tulee täyttää aikaisintaan 72h ennen matkaa tietonsa eTravel järjestelmään verkkopalvelussa https://etravel.gov.ph .
Mikä on eTravel-järjestelmä?
eTravel on Filippiineille saapuvien ja sieltä lähtevien matkustajien digitaalinen tietojenkeruualusta. Sitä käytetään rajavalvontaan, terveydentilan seurantaan ja taloustiedon analysointiin.
Pysyttelemme opastetuilla kiertomatkoilla turvallisilla alueilla, mutta yleistä varovaisuutta kannattaa noudattaa koko matkan ajan. Kysythän ajankohtaiset tiedot matkanjohtajalta ja paikalliselta oppaalta. Lisätietoja maassa matkustamisesta saat ulkoministeriön matkustustiedotteesta.
Vakuutus
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassaoleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot.
Huomioithan matkasi erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin. Monissa kohteissa vakuutuksen tulee olla voimassa myös yli 3000 metrin korkeudessa liikuttaessa ja tällöin kattaa myös vuoristotauti.
Monilla vaellus- tai sukellusmatkoilla tarvitaan laajempi vakuutus, joka kattaa esim. sukeltamisen tai jäätiköllä liikkumisen. Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi.
Suositeltavat rokotukset
Matkalle suositellaan perusrokotusten (jäykkäkouristus, tuhkarokko, kurkkumätä, sikotauti, vihurirokko ja polio) lisäksi hepatiitti A rokotusta. Riskiarvion perusteella suositellaan hepatiitti B-, japanin aivotulehdus-, kolera-, lavantauti- ja influenssarokotusta, sekä malarianestolääkitystä. Todistus keltakuumerokotuksesta vaaditaan 1 vuotta täyttäneiltä matkailijoilta, jotka saapuvat maista joissa keltakuumetta esiintyy. Tarkistathan aina rokotusvaatimukset terveyskeskuksestasi tai matkailuklinikan rokotusneuvonnasta www.rokote.fi.
Sähkövirta Filippiineillä on 220 volttia, 60 Hz. Suomalaisiin sähkölaitteisiin tarvitaan adapteri.
Riisi on tärkeä osa Filippiiniläistä ruokakulttuuria. Riisi ja maissi ovatkin väestön merkittävimmät ravinnonlähteet. Riisistä saadaan jopa kolme satoa vuodessa. Vientituotteita ovat sokeriruoko, kookospähkinä, banaani sekä ananas. Myös kalaa tai äyriäisiä syödään päivittäin. Ruoka ei ole kovin mausteista, mutta valkosipulia käytetään paljon ja sitä pidetään myös terveellisenä. Vihanneksia käytetään keitoissa ja pataruoissa, yleisimmin vihreitä papuja ja perunaa.
Veden ja juomien tulee olla teollisesti pullotettua. Myös hedelmät ja vihannekset on hyvä huuhdella pullotetulla vedellä. Kuumennettua tai tableteilla puhdistettua vettä voi juoda. Uudelleen lämmitettyjä ruokia tulee välttää.
Filippiineillä on trooppisen kuuma ja kostea ilmasto. Vuorokauden lämpötila on +23-32 asteen välillä, keskilämpötila +26,5 astetta. Kuiva kausi on tammikuusta huhtikuuhun, sadekausi ajoittuu toukokuusta joulukuulle. Sadekaudella taifuunit ovat yleisiä.
Filippiinien peso (PHP).
Aikaero
+6h talviaikaan, +5h kesällä.
Matkapuhelimet
Tarkista kuuluvuus operaattoriltasi. Kansainvälinen suuntanumero on +63.
Suomen kansalainen ei tarvitse viisumia Palaulle alle 90 päivän mittaiselle matkalle. Passin tulee olla voimassa 6 kuukautta maasta poistumisen jälkeen.
Pysyttelemme matkamme aikana turvallisilla alueilla, mutta yleistä varovaisuutta kannattaa noudattaa koko matkan ajan. Kysythän ajankohtaiset tiedot matkanjohtajalta ja paikalliselta oppaalta. Lisätietoja maassa matkustamisesta saat Englannin ulkoministeriön matkustustiedotteesta.
Vakuutus
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassa oleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot.
Huomioithan matkasi erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin.
Monilla sukellusmatkoilla tarvitaan laajempi vakuutus. Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi.
Rokotukset
Tarkista, että perusrokotuksesi on voimassa (jäykkäkouristus, polio ja kurkkumätä sekä MPR). Matkalle suositellaan A- ja B -hepatiittirokotuksia.
Tarkista aina rokotusvaatimukset terveyskeskuksesta tai Matkailuklinikan rokotusneuvonnasta www.rokote.fi
Sähkövirta on 120 V / 60 Hz. Pistorasiat samanlaisia kuin esim. Yhdysvalloissa ja Kanadassa.
Tyynenmerenvaltioiden tapaan ruokavaliossa käytetään paljon erilaisia kalalajeja, kasviksia sekä hedelmiä.
Veden ja juomien tulee olla teollisesti pullotettua. Myös hedelmät ja vihannekset on hyvä huuhdella pullotetulla vedellä. Kuumennettua tai tableteilla puhdistettua vettä voi juoda. Uudelleen lämmitettyjä ruokia tulee välttää.
Palau sijaitsee lähellä päiväntasaajaa ja sen takia ilmasto on tasainen ympäri vuoden, keskilämmön ollessa 30°C. Kuivakausi alkaa marraskuussa ja kestää huhtikuuhun. Ilmankosteus on korkea ympäri vuoden. Sadekausi osuu heinä-lokakuuhun, jolloin ukkoset ovat yleisiä. Taifuunit, jolloin sataa päiväkausia, ovat kuitenkin harvinaisia. Sukeltajille paras aika vierailla Palaulla on kuivakaudella syyskuun ja toukokuun välillä.
Palaun valuutta on dollari (USD). 1 € = noin 1,12 USD.
Aikaero
+6-7 tuntia
Matkustussesongit
Palau on ympärivuotinen matka- ja sukelluskohde. Sadekausi on toukokuusta marraskuuhun, mutta tuonakaan ajankohtana sateet eivät haittaa sukeltamista.
Aurinkorasva
1.1.2020 alkaen Palau on kieltänyt aurinkorasvat, jotka sisältävät koralleille ja vesistöille myrkyllisiä aineita. Näiden myynti ja tuonti maahan on lailla kielletty.
Viisumit ja maahanpääsy
Suomen kansalainen ei tarvitse viisumia Mikronesiaan. Passin tulee olla voimassa 120 päivää maasta poistumisen jälkeen.Viisumikäytännöt ja -hinnat voivat muuttua ilman etukäteisvaroitusta paikallisista viranomaistahoista riippuen.
Pysyttelemme matkoillamme turvallisilla alueilla, mutta yleistä varovaisuutta kannattaa noudattaa koko matkan ajan. Kysythän ajankohtaiset tiedot matkanjohtajalta ja paikalliselta oppaalta. Lisätietoja maassa matkustamisesta saatEnglannin ulkoministeriön matkustustiedotteesta.
Rokotukset?
Tarkista, että perusrokotuksesi on voimassa (jäykkäkouristus, polio ja kurkkumätä sekä MPR). Matkalle suositellaan A- ja B -hepatiittirokotuksia.
Tarkista aina rokotusvaatimukset terveyskeskuksesta tai Matkailuklinikan rokotusneuvonnasta?www.rokote.fi
Vakuutus
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassa oleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot.?
Huomioithan matkasi erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin.
Monilla sukellusmatkoilla tarvitaan laajempi vakuutus. Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi.
Sähkövirta on 120 V / 60 Hz. Pistorasiat samanlaisia kuin esim. Yhdysvalloissa ja Kanadassa.
Mikronesiassa vallitsee trooppinen ilmasto, sateita on lähes päivittäin. Kosteus ja tasainen lämpötila pysyvät korkeina ympäri vuoden. Pohnpei on tunnettu yhtenä maailman kosteimmista paikoista. Taifuuneita saattaa ilmetä heinäkuusta marraskuuhun.
Matkustussesongit
Mikronesia on ympärivuotinen matkustuskohde. Kesäaika on joulukuusta huhtikuuhun ja talviaika toukokuusta marraskuuhun. Suurimmat sademäärät ovat heinäkuusta joulukuuhun.
Mikronesian valuutta on Yhdysvaltain dollari (USD). 1 € = noin 1,12 USD.
Aikaero
Yap ja Chuuk 9 tuntia, Pohnpei ja Kosrae 10 tuntia
Satojen pienten saarten ryhmittymä Karoliiniensaarten sydämessä suurten valtamerien merivirtojen kohtauspisteessä tekee Mikronesian tasavallasta mielenkiintoisen kulttuuri- ja sukelluskohteen. Merenalaisen elämän lisäksi kuuluisimpia nähtävyyksiä ovat Yapin saarten jopa nelimetriset kivikolikot. Haluatpa ottaa allesi kajakin tai surffilaudan tai laittaa selkääsi happipullon löydät Mikronesiasta hyvät mahdollisuudet aktiiviseen mutta rentoon lomailuun.
Suomen kansalainen ei tarvitse viisumia Marshallinsaarille alle 30 vuorokauden mittaiselle matkalle. Passin tulee olla voimassa 6 kuukautta maasta poistumisen jälkeen.
Pysyttelemme matkamme aikana turvallisilla alueilla, mutta yleistä varovaisuutta kannattaa noudattaa koko matkan ajan. Auringonpaahde on voimakas ja suojakertoimien pitää olla korkeita. Myös hyttysiltä kannattaa suojautua myrkyin ja vaattein. Sateenvarjo toimii niin sadetta kuin kulkukoiralaumojakin vastaan. Lisätietoja maassa matkustamisesta saat Englannin ulkoministeriön matkustustiedotteesta.
Vakuutus
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassa oleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot.?
Huomioithan matkasi erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin.
Monilla sukellusmatkoilla tarvitaan laajempi vakuutus. Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi.
Rokotukset?
HUOM! Marshallinsaarille vaaditaan voimassa oleva rokotustodistus tuhkarokoa vastaan.
Tarkista, että perusrokotuksesi on voimassa (jäykkäkouristus, polio ja kurkkumätä sekä MPR). Matkalle suositellaan A- ja B -hepatiittirokotuksia.
Tarkista aina rokotusvaatimukset terveyskeskuksesta tai Matkailuklinikan rokotusneuvonnasta?www.rokote.fi
Sähkövirta on 120 V / 60 Hz. Pistorasiat samanlaisia kuin esim. Yhdysvalloissa ja Kanadassa.
Keväällä ja kesällä suositellaan viileitä, kevyitä ja hengittäviä vaatteita, mutta kovin lämpimiä vaatteita ei tarvita. Talvella ja syksyllä on suositeltavaa käyttää villapaitoja, neuletakkeja, takkeja ja muita lämpimiä vaatteita, mutta raskaita vaatteita ja saappaita ei tarvita. Yleisesti ottaen sateenvarjo ja sadetakki ovat tarpeen, uimapuku ja aurinkosuojat ovat suositeltavia, ja kävelykengät ovat hyödyllisiä. Rennot vaatteet ovat sopivia, mutta siistiä rentoa pukeutumista ei tarvitse.
Ruoka- ja vesiturvallisuus:
Voiko hanavettä juoda: Ei
Tuoreet hedelmät ja vihannekset: Kyllä
Jää: Kyllä
Liha: Kyllä
Katuruoka: Rajoitetusti
Paikallinen keittiö:
Marshallien saarten keittiöön vaikuttaa sen merenläheinen sijainti, ja merenelävät ovat keskeinen osa ruokavaliota. Ruoissa käytetään usein kalaa, kookosta ja trooppisia hedelmiä. Perinteisiin ruokiin kuuluvat riisi, leipäpuu ja erilaiset taro-valmistukset. Tunnettuja paikallisia juomia ovat kookosvesi ja toddy.
Tippaus: Ei ole tapana
Ilmasto
Marshallinsaarilla vallitsee trooppinen ilmasto, sateita on lähes päivittäin. Ilma on lämmin ympäri vuoden ja keskilämpötila on 27 C vuoden ympäri ja meriveden lämpötila 26 C. Joulukuusta maaliskuuhun vilvoittavat tuulet puhaltavat. Sadekausi ajoittuu syyskuusta marraskuuhun.
Matkustussesongit
Paras aika matkustaa on meidän kesäkautenamme, hiljaisin sesonki loka- ja marraskuussa. Syklonikausi marraskuusta huhtikuuhun mutta niitä voi esiintyä ympäri vuoden.
Valuutta
Paikallinen valuutta: Yhdysvaltain dollari
Symboli: $
ISO-koodi: USD
Jaettava yksikkö: sentti
Setelit: $1, $5, $10, $20, $50, $100
Kolikot: 1¢, 5¢, 10¢, 25¢
Pankkitoiminta
Korttitapahtumat: Rajoitetut
Pankkiautomaatit: Kyllä
Mastercard: Kyllä
Visa: Kyllä
American Express: Rajoitetut
Diner’s Club: Rajoitetut
Pankkien aukioloajat
Arkisin: 9.00 - 16.00
Viikonloppuisin: Suljettu
Pyhäpäivinä: Kyllä (Rajoitetut aukioloajat)
Valuutanvaihtopalvelut: Rajoitetut
Aikaero
10 tuntia
Suomen kansalainen ei tarvitse viisumia Kiribatille alle 4 kuukauden mittaiselle matkalle. Passin tulee olla voimassa 6 kuukautta maasta poistumisen jälkeen.
Pysyttelemme matkamme aikana turvallisilla alueilla, mutta yleinen varovaisuus maalaisjärjen puitteissa on kuitenkin koko matkan aikana suotavaa.
Lisätietoja maassa matkustamisesta saat esim. Englannin ulkoministeriön matkustustiedotteesta.
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassa oleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot.?
Huomioithan matkasi erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin.
Monilla sukellusmatkoilla tarvitaan laajempi vakuutus. Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi.
Tarkista, että perusrokotuksesi on voimassa (jäykkäkouristus, polio ja kurkkumätä sekä MPR). Matkalle suositellaan A- ja B -hepatiittirokotuksia.
Tarkista aina rokotusvaatimukset terveyskeskuksesta tai Matkailuklinikan rokotusneuvonnasta?www.rokote.fi
Pistoketyyppi: Tyyppi I
Jännite (V): 240V
Taajuus (Hz): 50Hz
*Matka-adapteri ja jännitemuunnin saattavat olla tarpeen riippuen laitteistasi.
Kevät ja kesä
Viileät, kevyet, hengittävät ja mukavat vaatteet: Kyllä
Kevyet lämpimät vaatteet: Ei
Talvi ja syksy
Villapaidat, neuletakit, takit: Suositellaan
Raskaat vaatteet ja saappaat: Ei
Yleisesti
Sateenvarjo ja sadetakki: Kyllä
Lämpimät hanskat, hattu ja huivi: Ei
Uimapuku: Kyllä
Hattu, aurinkolasit ja aurinkovoide: Kyllä
Kävelykengät: Kyllä
Rennot vaatteet: Kyllä
Siistit rento vaatetus: Ei
Ruoka- ja vesiturvallisuus:
Voiko hanavettä juoda: Ei
Tuoreet hedelmät ja vihannekset: Kyllä
Jää: Kyllä
Liha: Kyllä
Katuruoka: Rajoitetusti
Paikallinen keittiö:
Kiribatin keittiössä korostuvat merenelävät, kuten kala ja simpukat, sekä tärkeät viljelykasvit, kuten kookos, leipäpuu ja taro. Ruoat sisältävät usein näitä aineksia muhennoksina, curryina ja grillattuina annoksina. Tunnettuja paikallisia juomia ovat kookosmaito ja toddy (käynyt kookospalmun neste).
Tippaus: Ei ole tapana
Vuotuinen sademäärä: 2 500 - 3 000 mm
Keskilämpötila: 28°C
Kesä:
Keskimääräinen ylin lämpötila: 31°C
Keskimääräinen alin lämpötila: 26°C
Talvi:
Keskimääräinen ylin lämpötila: 29°C
Keskimääräinen alin lämpötila: 24°C
Paras aika vierailla:
Paras aika vierailla Kiribatilla on huhtikuusta lokakuuhun, kuivana kautena, jolloin sää on yleensä aurinkoinen ja sademäärä vähäisempi.
Valuutta
Paikallinen valuutta: Kiribatin dollari
Symboli: $
ISO-koodi: KID
Jaettava yksikkö: sentti
Setelit: $1, $5, $10, $20, $50, $100
Kolikot: 1c, 2c, 5c, 10c, 20c, 50c, $1
Pankkitoiminta
Korttitapahtumat: Rajoitetut
Pankkiautomaatit: Ei
Mastercard: Kyllä
Visa: Kyllä
American Express: Ei
Diner's Club: Ei
Pankkien aukioloajat:
Arkisin: 9.00 - 16.00
Viikonloppuisin: Suljettu
Pyhäpäivinä: Kyllä
Valuutanvaihtopalvelut: Rajoitetut
Valmistaudu huolellisesti ja pakkaa kevyesti
Jokainen kilo vähemmän matkatavaraa pienentää kuljetusvälineen polttoaineen kulutusta. Useamman matkustajan kohdalla tällä voi olla merkittävä vaikutus. Henkilökohtaista hygieniaa varten kannattaa pakata mukaan matkakokoja tai näytepakkauksia, jotka paitsi säästävät tilaa myös painoa. Näiden kohdalla on kuitenkin hyvä huomioida mahdollinen aiheutuva jätteen määrä. Kohteesta riippuen on tärkeää ottaa huomioon myös paikallinen vesitilanne – tarvittaessa kannattaa suosia esimerkiksi hiustuotteita, jotka eivät vaadi huuhtelua.
Matkadokumentit ja -lukeminen elektronisessa muodossa säästävät tilaa ja painoa. Elektronisten laitteiden latausta varten on saatavilla esimerkiksi aurinkokennolla toimivia varavirtalähteitä. Esimerkiksi jalkineet vievät usein runsaasti tilaa matkalaukussa ja kerryttävät helposti laukun painoa. Mieti, mitä varusteita todella tarvitset matkaa varten ja jätä ylimääräiset tavarat kotiin.
Suomen kansalainen ei tarvitse viisumia Fidžille alle 4 kuukauden mittaiselle matkalle.
Passin tulee olla voimassa 6 kuukautta maasta poistumisen jälkeen.
Pysyttelemme matkamme aikana turvallisilla alueilla, mutta yleistä varovaisuutta kannattaa noudattaa koko matkan ajan. Kysythän ajankohtaiset tiedot matkanjohtajalta ja paikalliselta oppaalta. Lisätietoja maassa matkustamisesta saat ulkoministeriön matkustustiedotteesta.
Vakuutus
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassa oleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot.?
Huomioithan matkasi erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin.
Monilla sukellusmatkoilla tarvitaan laajempi vakuutus. Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi.
Fidžin valuutta on dollari (FJD). 1 € = noin 2,46 FJD. Valuuttaa ei saa Suomesta.
Rokotukset?
Tarkista, että perusrokotuksesi on voimassa (jäykkäkouristus, polio ja kurkkumätä sekä MPR). Matkalle suositellaan A- ja B -hepatiittirokotuksia.
Tarkista aina rokotusvaatimukset terveyskeskuksesta tai Matkailuklinikan rokotusneuvonnasta?www.rokote.fi
Sähkövirta on 240 V / 50 Hz. Pistorasiat samanlaisia kuin esim. Australiassa.
Perinteisen fidžiläisen ruokavalion lähteenä käytetään paljon hiilihydraattipitoisia raaka- aineita, kuten jamssia, taaroa, bataattia sekä maniokkia. Näiden lisäksi myös leipäpuunhedelmiä, pähkinöitä sekä banaaneja. Fidžin eri etnisten ryhmien ruokatavoissa on erilaisuuksia. Esimerkiksi Fidžiläiset ovat oppineet intialaisilta chilin, rieskamaisten leipien, riisin, vihannesten sekä teen käytön, kun taas intialaiset ovat omaksuneet taaron ja kassavan käyttämisen ja kavan juomisen. Veden ja juomien tulee olla teollisesti pullotettua. Myös hedelmät ja vihannekset on hyvä huuhdella pullotetulla vedellä. Kuumennettua tai tableteilla puhdistettua vettä voi juoda. Uudelleen lämmitettyjä ruokia tulee välttää.
Fidžillä vallitsee trooppinen ilmasto, sateita on lähes päivittäin. Ilma on lämmin ympäri vuoden ja lämpötila vaihtelee 20-29 asteen välillä. Öisin lämpötila laskee 18-20 asteen tuntumaan.
Fidžin valuutta on dollari (FJD). 1 € = noin 2,46 FJD. Valuuttaa ei saa Suomesta.
Aikaero
11 tuntia ja kesäaikana 12 tuntia
Matkustussesongit
Ympärivuotinen kohde. Paras aika matkustaa on meidän kesäkautenamme, hiljaisin sesonki loka/marraskuussa. Syklonikausi marraskuusta huhtikuuhun.
Suomen kansalainen ei tarvitse viisumia Vanuatulle 90 päivän mittaiselle matkalle. Passin tulee olla voimassa 6 kuukautta maasta poistumisen jälkeen.
Pysyttelemme matkamme aikana turvallisilla alueilla, mutta yleistä varovaisuutta kannattaa noudattaa koko matkan ajan. Kysythän ajankohtaiset tiedot matkanjohtajalta ja paikalliselta oppaalta. Lisätietoja maassa matkustamisesta saat esim. Englannin ulkoministeriön matkustustiedotteesta.
Vakuutus
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassa oleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot.
Huomioithan matkasi erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin.
Monilla sukellusmatkoilla tarvitaan laajempi vakuutus. Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi.
Rokotukset
Tarkista, että perusrokotuksesi on voimassa (jäykkäkouristus, polio ja kurkkumätä sekä MPR). Matkalle suositellaan A- ja B -hepatiittirokotuksia.
Tarkista aina rokotusvaatimukset terveyskeskuksesta tai Matkailuklinikan rokotusneuvonnasta www.rokote.fi
Sähkövirta on 220 V / 50 Hz. Pistorasiat ovat samanlaisia kuin esim. Australiassa.
Kevyt kesäinen vaatetus ja auringolta suojautuminen on tärkeää. Sadekaudella sadeviitta on hyvä pakata mukaan.
Tuvalulaisessa ruokakulttuurissa taarolla (pulaka) on tärkeä asema. Myös leipäpuun hedelmät, kookospähkinät, banaanit ja kala ovat yleisiä. Tuvalulaisia juomia ovat kaleve ja koa, joiden valmistukseen käytetään lähinnä kookospähkinää. Tuvalulla ei ole kovin paljon juomakelpoista vettä, joten kookosmaito on yleinen juoma.
Vesijohtoveden juominen ei ole suositeltavaa. Veden ja juomien tulee olla teollisesti pullotettua. Myös hedelmät ja vihannekset on hyvä huuhdella pullotetulla vedellä. Kuumennettua tai tableteilla puhdistettua vettä voi juoda. Uudelleen lämmitettyjä ruokia tulee välttää. Maahantuotuja raaka- aineita ovat riisi ja jauhot sekä pakaste- ja purkkiliha. Tuvalun ainoat ravintolat sijaitsevat kaikki Funafutilla.
Tuvalulla vallitsee trooppinen ilmasto, sateita on lähes päivittäin. Vuosittainen sademäärä Funafutissa on 3?200 mm ja keskilämpötila 31 astetta. Huhtikuusta lokakuuhun vilvoittavat tuulet helpottavat helteessä oloa. Lähes päivittäiset ukkosmyrskyt ovat upeita mutta eivät kestä kauaa ja eivätkä siten vähennä auringon määrää / päivä. Sateisimpina aikoina mahdollisuus tulviin.
Paras matkustusaika on toukokuusta marraskuuhun.
Tuvalun valuutta on Australian dollari (AUD). 1 € on noin 1,55 AUD. Luottokortit eivät käy Tuvalulla.
Suomen kansalainen ei tarvitse viisumia Samoalle 90 päivän mittaiselle matkalle. Passin tulee olla voimassa 6 kuukautta maasta poistumisen jälkeen.
Pysyttelemme matkamme aikana turvallisilla alueilla, mutta yleistä varovaisuutta kannattaa noudattaa koko matkan ajan. Kysythän ajankohtaiset tiedot matkanjohtajalta ja paikalliselta oppaalta. Lisätietoja maassa matkustamisesta saat Englannin ulkoministeriön matkustustiedotteesta.
Vakuutus
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassa oleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot.
Huomioithan matkasi erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin.
Monilla sukellusmatkoilla tarvitaan laajempi vakuutus. Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi.
Rokotukset
Tarkista, että perusrokotuksesi on voimassa (jäykkäkouristus, polio ja kurkkumätä sekä MPR). Matkalle suositellaan A- ja B -hepatiittirokotuksia.
Tarkista aina rokotusvaatimukset terveyskeskuksesta tai Matkailuklinikan rokotusneuvonnasta www.rokote.fi
Sähkövirta on 230 V / 50 Hz. Pistorasiat ovat samanlaisia kuin esim. Australiassa.
Arkiruokaan yleisesti kuuluvat kala ja kana, salaatti, juurekset kuten taaro ja jamssi. Paikallisia erikoisuuksia ovat muun muassa merenelävät, paistettu sianliha, palusami (kookoskermassa paistetut taronlehdet) ja oka (raaka kala kookoskermassa).
Veden ja juomien tulee olla teollisesti pullotettua. Myös hedelmät ja vihannekset on hyvä huuhdella pullotetulla vedellä. Kuumennettua tai tableteilla puhdistettua vettä voi juoda. Uudelleen lämmitettyjä ruokia tulee välttää.
Samoalla vallitsee trooppinen ilmasto, sateita on lähes päivittäin. Päivän ylin lämpötila on koko vuoden noin 30 astetta, yön alin noin 23 astetta. Varsinainen sadekausi kestää marraskuusta huhtikuuhun. Sateet tulevat usein iltapäiväkuuroina.
Tala (WST). 1 € = noin 2,95 WST. Valuuttaa ei saa Suomesta.
Matkustussesongit
Ympärivuotinen kohde. Paras aika matkustaa on meidän kesäkautenamme, hiljaisin sesonki on marraskuusta huhtikuuhun, milloin Samoalla on myös syklonikausi.
Aikaero
+ 10 tuntia
Suomen kansalainen ei tarvitse viisumia Tongalle alle 90 päivän mittaiselle matkalle. Passin tulee olla voimassa 6 kuukautta maasta poistumisen jälkeen.
Pysyttelemme matkamme aikana turvallisilla alueilla, mutta yleistä varovaisuutta kannattaa noudattaa koko matkan ajan. Kysythän ajankohtaiset tiedot matkanjohtajalta ja paikalliselta oppaalta. Lisätietoja maassa matkustamisesta saat Englannin ulkoministeriön matkustustiedotteesta.
Vakuutus
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassa oleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot.?
Huomioithan matkasi erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin.
Monilla sukellusmatkoilla tarvitaan laajempi vakuutus. Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi.
Rokotukset?
Tarkista, että perusrokotuksesi on voimassa (jäykkäkouristus, polio ja kurkkumätä sekä MPR). Matkalle suositellaan A- ja B -hepatiittirokotuksia.
Tarkista aina rokotusvaatimukset terveyskeskuksesta tai Matkailuklinikan rokotusneuvonnasta?www.rokote.fi
240 V, 50 Hz, australialaiset pistokkeet. Suomalaisiin laitteisiin tarvitaan adapteri.
Tongassa perinteiset ruokalajit sisältävät yleensä lihaa, erilaisia vihanneksia ja hedelmiä. Perinteisiä ruokalajeja ovat lu-pulu, lu sipi, vai siaine sekä to´okutu. Kansallisjuomana kava on tunnettu, jota valmistetaan kava- kasvin juurista. Juoma on samean harmaista ja hieman jauhoista. Kavaa pidetään lievästi päihdyttävänä juomana. Tongalaisille on tyypillistä kokoontua viettämään iltaa kitaroiden, ystävien ja kavan parissa.
Veden ja juomien tulee olla teollisesti pullotettua. Myös hedelmät ja vihannekset on hyvä huuhdella pullotetulla vedellä. Kuumennettua tai tableteilla puhdistettua vettä voi juoda. Uudelleen lämmitettyjä ruokia tulee välttää.
Tongalla vallitsee trooppinen ilmasto, sateita on lähes päivittäin. Kesäkausi(kuuma, kostea) kestää joulukuusta huhtikuuhun. Kesäkuusta lokakuuhun kuivempi kausi. Pohjoisimmilla saarilla on kuumaa ja kosteaa jopa toukokuu ja marraskuu. Voimakkaita sykloneja syntyy muutaman vuoden välein ja ne voivat aiheuttaa tuhoja ympäristössä. Lämpötila ympäri vuoden noin 24-30 astetta.
Valuuttana toimii Pa?anga (TOP). Valuuttaa ei saa Suomesta.
Aikaero
+ 10-11 tuntia
Matkustussesongit
Paras aika matkustaa on meidän talvikautemme joulukuusta toukokuuhun. Maaliskuu on sateisin kuukausi.
Toukokuusta elokuuhun ryhävalaat tulevat synnyttämään näille ravinnerikkaille ja lämpimille vesille.
Suomalaiset tarvitsevat etukäteen haettavan sähköisen viisumin Australiaan.Tarkistathan ohjeistuksen sähköisen viisumin hakemiseen. Passin tulee olla voimassa 6 kk matkan päättymisen jälkeen.
Pysyttelemme matkoillamme turvallisilla alueilla, mutta taskuvarkaudet ovat kuitenkin varsinkin kaupungeissa mahdollisia ja yöaikaan liikkuminen tietyillä alueilla voi olla turvatonta. Yleistä varovaisuutta kannattaa noudattaa koko matkan ajan. Kysythän ajankohtaiset tiedot matkanjohtajalta ja paikalliselta oppaalta. Lisätietoja maassa matkustamisesta saat ulkoministeriön matkustustiedotteesta.
Vakuutus
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassaoleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot.
Huomioithan matkasi erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin. Monissa kohteissa vakuutuksen tulee olla voimassa myös yli 3000 metrin korkeudessa liikuttaessa ja tällöin kattaa myös vuoristotauti.
Monilla vaellus- tai sukellusmatkoilla tarvitaan laajempi vakuutus, joka kattaa esim. sukeltamisen tai jäätiköllä liikkumisen. Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi.
Rokotukset
Tarkista rokotusvaatimukset terveyskeskuksestasi tai www.rokote.fi
Australian sähkövirran jännite on 220/240 volttia. Pistokkeet ovat kolmipäisiä. Adapteria voi käyttää, mutta se ei muunna jännitettä.
Ennen kuin eurooppalaiset enemmän asettuivat Australiaan, niin aboriginaalit käyttivät paikallisia kasveja ja eläimiä monipuolisesti ruokavaliossaan. Ensimmäiset eurooppalaiset söivät ensisijaisesti perunaa sekä lihaa, joka oli aluksi riistaa, myöhemmin nautaa ja lammasta. Lihapainotteinen ruokavalio on edelleen yleistä. Äyriäisten ja kalan käyttäminen on kasvanut 1930- luvulta ja vihannesten kulutus 1950- luvulta alkaen. Nykyisin australialaiset huippukokit ovat tunnettuja fuusiokeittiöstä sekä eri maiden ruokakulttuurien yhdistämisestä. Kuitenkin pikaruoan kulutus on suurinta, kuin missään muualla maailmassa. Vesijohtovettä on turvallista juoda.
Australia on asutuista mantereista se missä sataa kaikista vähiten. Suurin osa Australiasta on aavikkoa. Ainoastaan kaakkois- ja lounaiskulmat kuuluvat lauhkeaan ilmastovyöhykkeeseen, lähellä Välimeren ilmastoa. Eniten sataa tammi-maaliskuussa. Pohjoisessa ilmasto on trooppinen.
Australian valuutta on dollari. Australian dollareita voi ostaa jo valmiiksi Suomesta esim. www.forex.fi
Pankit ja matkasetelit
Pankit ovat auki maanantaista perjantaihin klo 09.00-17.00. Pankkiautomaateista voi nostaa käteistä vuorokauden ympäri. Kaikki kansainväliset luottokortit käyvät maksuvälineeksi (American Express, Diners, VISA ja Mastercard). Matkaseteleitä voi muuttaa pankeissa ja hotelleissa.
Arvonlisävero
Arvonlisävero on 10% ja se on yleensä sisällytetty hintoihin.
Juomarahat
Juomarahan antaminen ei ole Australiassa yleinen käytäntö. Juomaraha on harkinnan varainen ja riippuu saadusta palvelusta. Asiakkaalla ei ole velvollisuutta antaa juomarahaa, mutta useimmiten ravintoloissa odotetaan noin 10 % tippiä.
Aikaerot ja kesäaika
Australia on maailman kuudenneksi suurin maa ja se on jaettu kolmeen aikavyöhykkeeseen: läntiseen (UTC +8), keskiseen (UTC +9.5) ja itäiseen (UTC +10). Osassa Australiaa on käytössä kesäaika, jolloin kelloja siirretään tunti eteenpäin lämpimimpinä kuukausina.
Liikenne
Australiassa on vasemmanpuoleinen liikenne. Tarvitset suomalaisen ajokortin sekä kansainvälisen ajokortin, joka on pakollinen kaikissa muissa osavaltioissa, paitsi Queenslandissa.
Kauppojen aukioloajat
Kauppojen yleiset aukioloajat ovat koko Australiassa arkisin klo 09.00-17.00 ja lauantaisin joko 09.00-12.00 tai 09.00-17.00. Myös sunnuntaisin voi yleensä tehdä ostoksia.
Matkapuhelimet
Selvitä matkapuhelimesi kuuluvuus operaattoriltasi. Voit ostaa lentokentältä tai mistä vain kaupasta per-paid liittymän, jolloin voit käyttää Internettiä missä vain.
Hätätilanteessa
Yleinen hätänumero on 000
Terveyspalvelut
Julkisten ja yksityisten terveydenhoitopalvelujen taso on Australiassa korkea. Isoimmissa hotelleissa on usein paikalle soitettava päivystävä lääkäri. Lääkärien ja muiden terveyspalvelujen puhelinnumerot löytyvät paikallisesta puhelinluettelosta.
Lääkkeet
Lääkkeitä on saatavilla apteekeista niiden tavallisina aukioloaikoina. Useimmissa kaupungeissa toimii lääkkeiden jakelupisteitä apteekkien normaalien aukioloaikojen ulkopuolella. Hotellin vastaanottovirkailija voi antaa niistä listan.
Aurinkosuoja
Australian korkean UV-säteilyn vuoksi on suositeltavaa käyttää aurinkosuojaa, kuten aurinkolaseja ja/tai hattua, sekä levittää iholle aurinkovoidetta (SPF 30+) pilvisenäkin päivänä.
Currency
Local currency: Australian Dollar
Symbol: $
ISO code: AUD
Subunit: Cent
Banknotes: $5, $10, $20, $50, $100
Coins: 5c, 10c, 20c, 50c, $1, $2
Banking
Card Transactions: Yes
ATMs: Yes
Mastercard: Yes
Visa: Yes
American Express: Yes
Diner’s club: Yes
Banking Hours:
Weekdays: 9:00 AM - 4:00 PM
Weekends: Closed
Public Holidays: Yes
Foreign exchange services: Yes
Suomen kansalainen ei tarvitse viisumia Vanuatulle 90 päivän mittaiselle matkalle. Passin tulee olla voimassa 6 kuukautta maasta poistumisen jälkeen.
Pysyttelemme matkamme aikana turvallisilla alueilla, mutta yleistä varovaisuutta kannattaa noudattaa koko matkan ajan. Kysythän ajankohtaiset tiedot matkanjohtajalta ja paikalliselta oppaalta. Lisätietoja maassa matkustamisesta saat Englannin ulkoministeriön matkustustiedotteesta.
Vakuutus
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassa oleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot.
Huomioithan matkasi erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin.
Monilla sukellusmatkoilla tarvitaan laajempi vakuutus. Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi.
Rokotukset
Tarkista, että perusrokotuksesi on voimassa (jäykkäkouristus, polio ja kurkkumätä sekä MPR). Matkalle suositellaan A- ja B -hepatiittirokotuksia.
Tarkista aina rokotusvaatimukset terveyskeskuksesta tai Matkailuklinikan rokotusneuvonnasta www.rokote.fi
Sähkövirta on 220 V / 50 Hz. Pistorasiat ovat samanlaisia kuin esim. Australiassa.
Maailmalta tuodut vaikutteet yhdistyvät tyypilliseen eteläisen tyynenmeren keittiöön, jossa hyödynnetään paljon esimerkiksi eri kalalajeja. Vientiinkin käytetty raaka- aine Kopra on kookospalmun hedelmän eli kookospähkinän kuivattua siemenvalkuaista.
Veden ja juomien tulee olla teollisesti pullotettua. Myös hedelmät ja vihannekset on hyvä huuhdella pullotetulla vedellä. Kuumennettua tai tableteilla puhdistettua vettä voi juoda. Uudelleen lämmitettyjä ruokia tulee välttää.
Vanuatulla vallitsee trooppinen ilmasto, sateita on lähes päivittäin. Lämpimintä ja sateisinta on marraskuusta huhtikuuhun, milloin lämpöasteita on 28-31 astetta. Viileintä sekä kuivinta on kesäkuusta lokakuuhun.
Vatu (VUV). 1€= 1,29 VUV. Valuuttaa ei saa Suomesta. Port Vilassa käy yleisesti myös Australian dollari (AUD).
Aikaero
+ 8-9 tuntia
Suomen kansalainen ei tarvitse viisumia Salomonsaarille alle 3 kuukauden mittaiselle matkalle. Passin tulee olla voimassa 6 kuukautta maasta poistumisen jälkeen.
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassa oleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot.
Huomioithan matkasi erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin.
Monilla sukellusmatkoilla tarvitaan laajempi vakuutus. Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi.
Sähkövirta on 220 V / / 50 Hz. Useampia erilaisia pistorasioita
Tarkista, että perusrokotuksesi on voimassa (jäykkäkouristus, polio ja kurkkumätä sekä MPR). Matkalle suositellaan A- ja B -hepatiittirokotuksia. Malarianestolääkitys on suositeltavaa.
Tarkista aina rokotusvaatimukset terveydenhuollostasi tai Matkailuklinikan rokotusneuvonnasta
Ruokavalion perusta ovat jamssi, jakkihedelmä ja taaro. Kalaa ja simpukoita syödään varsinkin rannikkoalueilla, sisämaassa enemmmän esimerkiksi vihanneksia ja etanoita. Tyypillinen mauste on kookosmaito. Canarium indicum -puun pähkinöitä sekä leipäpuun hedelmiä poimitaan niiden kypsyttyä. Varsinkin kaupunkialueilla riisi on ruokavalion pääraaka- aine, jonka kanssa syödään usein lihasäilykkeitä, varsinkin lounaalla ja päivällisellä. Veden ja juomien tulee olla teollisesti pullotettua. Myös hedelmät ja vihannekset on hyvä huuhdella pullotetulla vedellä. Kuumennettua tai tableteilla puhdistettua vettä voi juoda. Uudelleen lämmitettyjä ruokia tulee välttää.
Paras aika matkustaa on meidän kesäkautenamme, hiljaisin sesonki on joulukuusta toukokuuhun.
Salomonsaarten dollari (SBD). Valuuttaa ei saa Suomesta.
Aikaero
9 tuntia
Suomen kansalainen ei tarvitse viisumia Papua-Uudelle-Guinealle 60 päivän mittaiselle matkalle. Passin tulee olla voimassa 6 kuukautta maasta poistumisen jälkeen.
Pysyttelemme matkamme aikana turvallisilla alueilla, mutta yleistä varovaisuutta kannattaa noudattaa koko matkan ajan. Kysythän ajankohtaiset tiedot matkanjohtajalta ja paikalliselta oppaalta. Lisätietoja maassa matkustamisesta saat ulkoministeriön matkustustiedotteesta.
Vakuutus
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassa oleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot.
Huomioithan matkasi erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin.
Monilla sukellusmatkoilla tarvitaan laajempi vakuutus. Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi.
Rokotukset
Tarkista, että perusrokotuksesi on voimassa (jäykkäkouristus, polio ja kurkkumätä sekä MPR). Matkalle suositellaan A- ja B -hepatiittirokotuksia. WHO:lta erityissuositus polion tehosterokotukselle. Malarianestolääkitystä suositellaan.
Tarkista aina rokotusvaatimukset terveyskeskuksesta tai Matkailuklinikan rokotusneuvonnasta www.rokote.fi
Sähkövirta on 240 V / 50 Hz. Pistorasiat ovat samanlaisia kuin esim. Australiassa.
Ruokavalio on melko hiilihydraattipitoista, joka koostuu kasviksista sekä juureksista kuten jamssi, saago, taaro, bataatti ja riisi. Näiden kanssa syödään lihaa, hedelmiä ja varsinkin jokivarsilla kalaa.
Veden ja juomien tulee olla teollisesti pullotettua. Myös hedelmät ja vihannekset on hyvä huuhdella pullotetulla vedellä. Kuumennettua tai tableteilla puhdistettua vettä voi juoda. Uudelleen lämmitettyjä ruokia tulee välttää.
Papua Uudessa-Guineassa vallitsee trooppinen ilmasto, sateita on lähes päivittäin. Pääsaaren eteläosien alangoilla, rannikkoseuduilla sekä pienemmillä saarilla keskilämpötila pysyy 25 celsiusasteen lähettyvillä tai sen yläpuolella ympärivuoden. Vuoristoon tultaessa lämpötila laskee 5–15 asteeseen. Maan pohjoisosissa kuukausien keskilämpötila pysyy 20 ja 25 asteen välillä. Taifuuneja voi esiintyä joulukuun ja maaliskuun välisellä jaksolla.
Matkustussesongit
Paras aika matkustaa on meidän kesäkautenamme.
Aikaero
+7-8 tuntia
Suomen kansalaiset eivät tarvitse viisumia Singaporeen alle 90 päivän matkoilla. Passin tulee olla voimassa vähintään 6 kuukautta matkan jälkeen.
Singapore on turvallinen maa matkustaa, mutta yleistä varovaisuutta kannattaa noudattaa koko matkan ajan. Lisätietoja maassa matkustamisesta saat ulkoministeriön matkustustiedotteesta.
Vakuutus
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassaoleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot.
Huomioithan matkasi erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin. Monissa kohteissa vakuutuksen tulee olla voimassa myös yli 3000 metrin korkeudessa liikuttaessa ja tällöin kattaa myös vuoristotauti.
Monilla vaellus- tai sukellusmatkoilla tarvitaan laajempi vakuutus, joka kattaa esim. sukeltamisen tai jäätiköllä liikkumisen. Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi.
Suositeltavat rokotukset
Matkalle suositellaan perusrokotusten (jäykkäkouristus, kurkkumätä ja polio) lisäksi hepatiitti A ja B-rokotusta. Riskiarvion perusteella on myös syytä harkita Lavantauti ja Japanin aivotulehdus- rokotteita.Tarkistathan aina rokotusvaatimukset terveyskeskuksestasi tai matkailuklinikan rokotusneuvonnasta www.rokote.fi
Singaporessa yhdistyvät useat ruokakulttuurit, jossa kohtaavat mm. kiinalainen, intialainen ja malesialainen keittiö. Singaporen omia ruokaerikoisuuksia ovat muun muassa kalanpääcurry, chicken rice eli kanariisi, chilirapu, joka on chilitomaattikastikkeessa keitetty rapu sekä paistetut nuudelit Char Kuey teow. Singaporen kansallishedelmä on durian, joka on tunnettu voimakkaasta hajustaan.
Singaporen hyvästä hygiania tasosta huolimatta, on suositeltavaa käyttää pullotettua vettä.
Singaporessa vallitsee trooppinen monsuuni-ilmasto ja lämpötilat ovat vuoden ympäri melko samat (n. 23-35 C). Ilma on hyvin kosteaa ja sateet ovat hyvin yleisiä. Eniten sataa marra-tammikuussa.
Singaporen dollari (SGD). Valuuttaa saa Suomesta etukäteen varaamalla. Tarkista saatavuus ja kurssi www.forex.fi.
Aikaero
GMT +8, eli 6 tuntia Suomen aikaa edellä
Matkapuhelimet
Tarkista kuuluvuus operaattoriltasi.