Indonesia
Lembeh | Bunaken
Bunakenin ja Lembehin saaret ovat sukelluksien osalta harvinaisen monipuolisia ja eroavat toisistaan vaikka siirtymä paikasta toiseen on melko lyhyt. Molemmat sijaitsevat Indonesiassa Sulawesin saaren pohjoispuolella.
Lembehin majoituspaikkana on NAD Lembeh, pieni ja tasokas sukelluskeskus, joka sijaitsee suojaisassa lahdessa Lembehin saarella, salmen puolivälin tienoilla lyhyen venematkan päästä lähimmäistä suuresta kaupungista Bitungista.
Bunakenissa majoitutaan Bunakenin saarella.
Sukelluksesta vastaavat eurooppalaiset PADI-kouluttajat sekä paikalliset kokeneet sukellusoppaat.
Halutessanne matkalle voi ottaa myös lisäöitä esim. sukelluskohteisiin tai Singaporeen.
Päivät 1-2 | Lennot Manadoon, Lembeh 1 yö
Päivät 3-6 | Lembeh 4 yötä (1)
Päivät 7-11 | Bunaken 5 yötä (1)
Päivät 12-13 | Manado – Helsinki (1)
Matkalle voi lähteä vaikka ei harrastakkaan sukeltamista. Kohteet sopivat loistavasti myös snorklaamiseen ja rentoutumiseen.
Päivät 1-2 | Helsinki – Manado
Lento Helsingistä Euroopan välilaskun kautta Singaporeen, josta eteenpäin Silkairilla Manadoon.
Päivä 2 | Lembeh
NAD Lembeh 3* | I
Saapuminen Manadoon. Indonesian viisumin saatte Manadon kentälle saavuttaessa. Kentältä kuljetus Lembehin saarelle ja majoittuminen NAD Lembeh Resortiin.
Päivät 3-6 | Lembeh
NAD Lembeh 3* | A, L, I
Sukelluslomaa Lembehillä. Hintaan sisältyy kolme ateriaa sekä yhteensä 11 sukellusta. Lisämaksusta mahdollisuus lisäsukelluksiin.
Päivä 7 | Bunaken
Muutaman tunnin kestävä kuljetus Bunakenille.
Päivä 8-11 | Bunaken
Sukelluslomaa Bunakenilla. Hintaan sisältyy kolme ateriaa päivässä, kahvi ja tee sekä juomavesi sekä yhteensä 8 sukellusta. Lisämaksusta mahdollisuus lisäsukelluksiin.
Päivät 12-13 | Manado – Helsinki | A
Kuljetus Manadon lentokentälle ja lento Singaporen ja Euroopan vaihdon kautta Suomeen.
Ateriat:
A = aamiainen x 10
L = lounas x 9
I = illallinen x 10
Pinta-ala
1 919 440 km²
Asukasluku
267 026 366
Pääkaupunki
Jakarta
Uskonto
islam 86%, protestantteja 6%, Balilla pääuskontona hindulaisuus
Kieli
bahasa indonesia (virallinen kieli), englanti, hollanti
Valuutta
Rupia (IDR)
Päätuotteet
öljy, kaasu, tekstiilit, elintarvikkeet
Hallitusmuoto
tasavalta
Indonesia on maailman suurin saarivaltio, josta löytyy tekemistä jokaiselle; mahtavat hiekkarannat, edulliset ostos-mahdollisuudet, kiehtovat luontoretket, värikäs kulttuuri sekä erittäin maistuva ruoka.
Maassa vallitsee trooppinen ja kostea ilmasto. Maassa on yleisesti kaksi vuodenaikaa: kuiva kausi toukokuusta syyskuuhun ja sadekausi lokakuusta huhtikuuhun. Balilla sadekausi ulottuu joulukuun lopulta helmikuun loppuun. Maassa on yleisesti ottaen lämmintä vuoden ympäri. Lämpötilat ovat vuorilla rannikoita alhaisempia ja voivat muuttua jopa kylmiksi.
Indonesia muodostuu tuhansien saarien saaristosta, joita kutsutaan myös kelluviksi smaragdisaariksi. Saaret ovat houkutelleet jo vuosisatoja ihmisiä puoleensa. Kiinalaiset ja intialaiset kauppiaat, eurooppalaiset kolonialistit lähetystyöntekijät, seikkailijat, kaivosyhtiöt sekä matkaajat ovat kaikki ihastuneet maan upeisiin rantoihin, elämäntapaan, vuoriin ja tulivuoriin. Myytti paratiisisaarista, joita on siunattu luonnonvaroilla on houkutellut vuosittain lukuisia matkaajia maahan ja maa on varmasti useankin vierailun arvoinen. Tunnetuin tuhansista saarista lienee upea Bali - Jumalten saareksi usein kutsuttu - jonka valkoiset rannat, palmut ja temppelit lumoavat matkaajan. Balin läheisyydessä sijaitsee rauhallinen ja upea Lombokin saari.
Indonesia on maailman suurin saarivaltio, josta löytyy tekemistä jokaiselle; mahtavat hiekkarannat, edulliset ostosmahdollisuudet, kiehtoavat luontoretket, värikäs kulttuuri sekä erittäin maistuva ruoka.
Myytti paratiisisaarista, joita on siunattu upealla luonnolla ja kauniilla rannoilla, on houkutellut vuosittain lukuisia matkaajia maahan. Matkaajan onkin helppo ihastua maan upeisiin rantoihin, elämäntapaan, vuoriin ja tulivuoriin. Indonesia on varmasti useankin vierailun arvoinen.
Sulawesin saaren pohjoiskärjessä sijaitseva Lembehin salmi on saavuttanut sukeltajien keskuudessa legendaarisen maineen erityisesti yhtenä maailman parhaista muck-sukelluskohteista. Mustan vulkaanisen hiekan peittämällä salmella meren omituisten otusten runsaus on ainutlaatuista - voit nähdä muun muassa seepra-antennikrotin (Antennarius striatus), kummitusneulan (Solenostomus paradoxus), matkijatursaan (Thaumoctopus mimicus), sinirengastursaan (Hapalochlaena lunulata) sekä neljä eri kääpiömerihevoslajia (Hippocampus bargibanti, H. denise, H. pontohi ja H. severnsi). Vapaakiduskotiloiden (nudibranch) lajimäärä on täällä myös häikäisevä. Lembehin salmesta löytyy hiekkapohjien lisäksi kauniita riuttoja jotka usein reunustavat varsinaista muck-sukelluskohdetta. Kyseessä onkin sukelluskohteiden puolesta harvinaisen monipuolinen alue jonne monet sukeltajat palaavat vuosi toisensa jälkeen.
Bunakenin saari sijaitsee Pohjois-Sulawesillä Manadon kaupungin edustalla. Bunakenin kansallispuisto kattaa kokonaisuudessaan 89 065 hehtaaria. Se muodostuu viidestä saaresta, Bunaken, Siladen, Manado Tua, Montehage ja Nain, sekä alueesta Sulawesin rannikolla. Jokaisen viiden saaren ympärillä on useita sukelluskohteita, muutama kohde sijaitsee Sulawesin mantereen rannikolla.
Tämän kansallispuiston alueella on erittäin rikas merenalainen elämä. Sekä matalikolla että pystysuoralla koralliseinämällä asuu uskomaton määrä erilaisia kala-, koralli-, äyriäis-, nilviäis- ym. lajeja. Puiston vesissä elää yli 2500 eri kalalajin, 70 korallisuvun ja 7 jättisimpukkalajin edustajia. Puiston riutoilla elää myös noin metrin mittaisia jättiläissimpukoita sekä dugongeja eli niin sanottuja merilehmiä. Delfiinit ja pilottivalaat ovat tuttu näky veneilijöille.
Sukellus alueella on ympärivuotista. Ilmasto on trooppinen, lämpötila
vaihtelee 25°C ja yli 30°C välillä vuodenajasta riippuen. Huhtikuusta
marraskuuhun on kuiva kausi, jolloin vallitsevat tuulet puhaltavat
kaakosta ja meri on yleensä tyyni. Joulukuusta maaliskuuhun vallitseva
tuuli puhaltaa luoteesta ja tuo mukanaan ajoittaisia sateita. Veden
lämpötila vaihtelee 27°C ja 30°C välillä ja näkyvyys 15 metristä yli 30
metriin.
Sulawesi Marine National Park -kansallispuistoon on noin 14 euron suuruinen sisäänpääsymaksu, joka vaaditaan jokaiselta puiston alueelle vierailevalta. Maksua vastaan annetaan merkki, joka on voimassa yhden kalenterivuoden. Pääsymaksuista kertyvät tulot käytetään kansallispuiston alueen suojeluun.
Suomen kansalaiset tarvitsevat viisumin Indonesiaan. Alle 30 vuorokauden oleskelua varten viisumin saa saavuttaessa. Viisumi maksaa IDR 500 000 (noin 35 e) ja tämän voi maksaa käteisellä tai luottokortilla (Ei Amexilla). Halutessaan viisumin voi hakea myös etukäteen osoitteesta:
https://molina.imigrasi.go.id/
Lisäksi tulee täyttää terveysselvitys osoitteessa: https://sshp.kemkes.go.id/ . Lomakkeen täytettyäsi saat QR koodin, joka tulee esittää maahan saavuttaessa.
Viisumikäytännöt ja -hinnat voivat muuttua ilman etukäteisvaroitusta paikallisista viranomaistahoista riippuen.
Pysyttelemme matkoillamme turvallisilla alueilla, mutta yleistä varovaisuutta kannattaa noudattaa koko matkan ajan. Kysythän ajankohtaiset tiedot matkanjohtajalta ja paikalliselta oppaalta. Lisätietoja maassa matkustamisesta saat ulkoministeriön matkustustiedotteesta.
Vakuutus
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassaoleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot.
Huomioithan matkasi erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin. Monissa kohteissa vakuutuksen tulee olla voimassa myös yli 3000 metrin korkeudessa liikuttaessa ja tällöin kattaa myös vuoristotauti.
Monilla vaellus- tai sukellusmatkoilla tarvitaan laajempi vakuutus, joka kattaa esim. sukeltamisen tai jäätiköllä liikkumisen. Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi.
Suositeltavat rokotukset
Matkalle suositellaan perusrokotusten (jäykkäkouristus, kurkkumätä ja polio) lisäksi hepatiitti A ja B-rokotuksia. Balilla harvemmin esiintyy lavantautia, Japanin aivotulehdusta tai malariaa, mutta Indonesian matkakohteesta riippuen on nämä rokotukset ja lääkitys syytä harkita riskiarvion perusteella. Tarkistathan aina rokotusvaatimukset terveyskeskuksestasi tai matkailuklinikan rokotusneuvonnasta www.rokote.fi
Jännite on 120/230 V, 50 Hz, pistokkeet ovat C, F ja G tyyppisiä.
Indonesian keittiö vaihtelee alueen, vuodenajan ja yhteiskuntaluokan mukaan. Ruokakulttuuri on saanut vaikutteita kiinalaisesta, länsimaisesta, intialaisesta sekä Lähi-idän keittiöistä. Indonesialaisessa keittiössä kuvastuu tyypillinen aasialainen keittiö, jossa valmistusmenetelmiä ovat uppopaistaminen, höyryttäminen, wokkaus sekä grillaus. Paljon käytetään erilaisia maustetahnoja (bumbu), joissa on raaka- aineina mm. shalotti- ja valkosipulia, chiliä, kurkumaa, inkivääriä, galangalia, tamarindia, sitruunaruohoa sekä katkaraputahnaa. Tahnaa paistetaan öljyssä muutamia minuutteja, jonka jälkeen lisätään liha sekä lopuksi kookosmaito tai kanaliemi. Banaanin lehtiä käytetään myös ruoan haudutukseen sekä tarjoilussa. Riisi on monesti pääraaka- aine, jota tarjoillaan erilaisten mausteisten liha- ja kasvisruokien kanssa. Myös nuudelit ovat käytettyjä. Ruoan yhteydessä voidaan tarjoilla ”krupuje” jotka ovat rapeita katkarapulastuja. Perinteisiä ruokalajeja ovat nasi goreng eli paistettu riisi, josta yhdistyy paistettu riisi, kasvikset sekä paistettu kananmuna. Gado- gado on indonesialainen salaatti, jossa on keitettyjä tai höyrytettyjä kasviksia yhdistettynä tofuun, tempeihin tai kananmuniin. Tärkein salaatin osa on pähkinäkastike, joka yhdistää kaikki maut. Molukeilla ja Sulawesissa syödään saagoa ja Länsi-Timorilla maissia enemmän kuin riisiä.
Veden ja juomien tulee olla teollisesti pullotettua. Myös hedelmät ja vihannekset on hyvä huuhdella pullotetulla vedellä. Kuumennettua tai tableteilla puhdistettua vettä voi juoda. Uudelleen lämmitettyjä ruokia tulee välttää.
Indonesia sijaitsee päiväntasaajalla ja maassa vallitsee trooppinen ilmasto. Vuodessa on toisistaan erottuvat kuivakausi ja monsuunin aiheuttama sadekausi. Sadekausi on lokakuusta maaliskuuhun ja kuivempi kausi huhtikuusta syyskuuhun. Ilman kosteus on jatkuvasti kohtuullisen korkea 70-90%. Lämpötilat vaihtelevat vuoden aikana melko vähän, rannikkotasangoilla on noin 28° C, sisämaassa sekä vuoristossa 26° C.
Indonesian valuutta on rupia (IDR). Valuuttaa saa Suomesta etukäteen varaamalla. Tarkista saatavuus ja kurssi www.forex.fi.
Aikaero
+5, UTC +8.
Matkapuhelimet
Tarkista kuuluvuus operaattoriltasi.