Egyptiin matkustavan hyvä tietää
Maahanpääsyvaatimukset
Suomen kansalaiset tarvitsevat viisumin Egyptiin. Elektronisen viisumi (E-Visa) voi hakea etukäteen verkkopalvelusta: https://egypt-e-visa.org/egypt-visa-application/ . E-Visa -hakemus tulee täyttää vähintään 7 päivää ennen maahan saapumista. Viisumi on voimassa 90pv myöntämisestä ja oikeuttaa 30 päivän oleskeluun maassa. Passin on oltava voimassa vähintään kuusi kuukautta matkan päättymisen jälkeen.
Huom! Viisumikäytännöt ja -hinnat voivat muuttua ilman etukäteisvaroitusta paikallisista viranomaistahoista riippuen.
Turvallisuus
Yleinen varovaisuus koko matkan aikana on suotavaa. Kysythän ajankohtaiset tiedot matkanjohtajalta ja paikalliselta oppaalta. Lisätietoja maassa matkustamisesta saat ulkoministeriön matkustustiedotteesta.
Terveys
Vakuutus
Kattava matkavakuutus on tarpeen. Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassa oleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Vakuutuksessa tulisi olla myös peruutusturva. Vakuutusehdot ja vakuutuksen voimassaolo on syytä selvittää ennen matkaa.
Rokotukset
Tarkista, että perusrokotuksesi on voimassa (jäykkäkouristus, polio, kurkkumätä, sikotauti, tuhkarokko sekä vihurirokko). Matkalle suositellaan A- ja B -hepatiittirokotuksia. Riskiarvion perusteella voi harkita rokotesuojaa lavantauti ja kausi-influenssa. Tarkistathan aina rokotusvaatimukset terveyskeskuksestasi tai matkailuklinikan rokotusneuvonnasta www.rokote.fi
Sähkö ja pistorasia-standardit
Sähkövirta on 220 V. Suomalaisiin pistorasioihin käytettäviin laitteisiin tarvitaan adapteri.
Ruoka ja Juoma
Egyptiläisellä ruoalla on yhtäläisyyksiä lähialueiden välimerellisiin keittiöihin, kuten Kreikkaan, Jordaniaan ja Libanoniin. Egyptiläinen ruoka ei ole kuitenkaan kovin mausteista. Egyptiläiset kristityt noudattavat vuosittaisia paastoaikoja, jotka käytännössä käsittävät yli kaksi kolmasosaa vuodesta. Vegetaarinen ruokavalio on yleistä. Islamilaisen uskonnon vuoksi alkoholia ei ole yleisesti saatavilla, poikkeuksena hotellit sekä tietyt ravintolat- ja baarit. Egyptiläiset kahvilat (ahwa), ovat kaupungissa suosittuja ajanviettopaikkoja, näissä nautitaan kahvin lisäksi muun muassa sitruunamehua sekä poltetaan vesipiippua. Kaiken veden ja juoman tulee olla teollisesti pullotettua. Myös salaatti ja vihannekset tulee huuhdella pullotetulla vedellä. Kuumennettua tai tableteilla puhdistettua vettä voi juoda.
Ilmasto ja Sää
Egyptin ilmasto kuuluu maailman kuumimpiin ja aurinkoisimpiin ilmastoihin. Aavikko peittää maan lähes kokonaan lukuun ottamatta 80 kilometriä leveää aluetta Välimeren rannikolla, jossa myös sataa talvella. Sademäärä on kuitenkin melko pieni, eikä riitä maanviljelykseen. Pohjoisrannikolla kuukausien keskilämpötilat vaihtelevat noin 14-30 °C välillä. Aavikolla saattaa kesäaikana olla 7 °C yöllä ja päivällä jopa 40 °C. Talvella asteet ovat yöllä 0 °C ja päivällä 18 °C. Välimerellä on viilentävä vaikutus rannikkoalueella. Kairossakin saattaa joskus talvella olla pari astetta yöpakkasta ja joinakin vuosina Siinain vuorilla saattaa esiintyä lunta.
Pankkiasiat
Egyptin virallinen valuutta on Egyptin punta (EGP). 1 EUR = 19,624000 EGP.
Tipit
Tipin jättäminen ei ole pakollista, mutta suotavaa. Hyvästä palvelusta annetaan normaalisti 10 %:n tippi loppulaskusta.
Yleiset ohjeet
Aikaero
Egyptin aikaero Suomeen on -1 tuntia.
Matkapuhelimet
Tarkista matkapuhelimesi kuuluvuus operaattoriltasi. Egyptin suuntanumero on +20.