tai
 

Matkakohteena
Georgia

Georgia sijaitsee Aasian ja Euroopan rajalla Kaukasuksen vuorijonon eteläpuolella, Mustanmeren rannalla. Maata halkovat Kaukasus-vuoret tekevät luonnosta uniikin kauniin ja siellä kulkee laaja vaellusreittien verkosto. Hedelmälliset laaksot, luonnonkukkien niityt ja lumihuippuiset vuoret kuuluvat erottamattomasti Georgian postikorttimaiseen maisemaa. Pääkaupunki Tbilisin viehättävät vanhat korttelit, viktoriaaniset huvilat, moskeijat ja kirkot huokuvat maan monivaiheista historiaa. Muinaiset luolakaupungit ja luostarit ympäri maata ovat osa kulttuuriperintöä kuuluen myös Unescon maailmanperintökohteiden listalle.

Georgia oli osa Neuvostoliittoa aina vuoteen 1991 asti, jonka jälkeen maa itsenäistyi. Georgian topografia on erittäin vaihteleva ja maan pinta-alasta 85 % on vuoristoista aluetta. Maan vuoristoisuus onkin luonut kulttuuri- ja kielieroja eristämällä alueita toisistaan.

Pinta- ala 69 700 km²
Asukasluku 4,0 milj.
Pääkaupunki Tbilisi
Uskonto 83,9% ortodoksikristittyjä, 9,9% muslimeja.
Kieli georgia
Päätuotteet maatalous, palvelut, teollisuus
Kieli georgia
Valuutta Lari
Hallitusmuoto tasavalta

Georgian suosituimmat matkakohteet

  •  
    1/3

    Tbilisi

    Tbilisi on Georgian pääkaupunki ja suurin kaupunki. Se sijaitsee historiallisella Kartlin alueella Mtkvari-joen varrella maan itäosassa. Vanha Tbilisi sijaitsee kaupungin sydämessä, ja siihen kuuluu useita historiallisia kaupunginosia. Alueella on perinteistä tbilisiläistä arkkitehtuuria puuparvekkeineen ja kapeine kujineen. Tärkeimpiä nähtävyyksiä...

  •  
    2/3

    Mtskheta

    Mtskheta on UNESCOn maailmanperintökohde, joka tunnetaan historiallisesta arkkitehtuuristaan ja georgialaisesta kulttuuristaan. Tärkeimpiä nähtävyyksiä ovat Svetitskhovelin katedraali, Jvarin luostari ja Armazi-silta. Kaupunki tarjoaa myös vilkkaita basaareja ja perinteistä georgialaista ruokaa viihtyisissä kahviloissa.

  •  
    3/3

    Stepantsminda

    Stepantsminda on Koillis-Georgian Mtskheta-Mtianetin alueella, Khevin provinssissa sijaitseva pieni kaupunki. Tämä viehättävä kaupunki on vuorien ympäröimä, mikä tekee siitä erinomaisen kohteen tutustua uskomattoman upeisiin, lumipeitteisiin Kaukasusvuoriin. Mahdollisia aktiviteetteja alueella ovat: vaellus Gergetin jäätikölle, koskenlasku Snotskali-joessa, melonta...

Opastetut matkat Georgiaan

Suomalaisen matkanjohtajan opastamalla matkalla näet ja koet enemmän. Mukavan pienet ryhmäkoot.

Räätälöity matka Georgiaan?

Toteutamme asiakkaidemme unelmia räätälöimällä toiveiden mukaisia matkakokonaisuuksia. Valmiiden matkaesimerkkien lisäksi voimme suunnitella matkan juuri sinun toiveidesi mukaan. Ota yhteyttä, kerro ajatuksistasi ja suunnitellaan yhdessä unelmiesi matka.

Georgiaan matkustavan hyvä tietää


Maahanpääsy­vaatimukset

Suomen kansalaiset eivät tarvitse Georgiaan viisumia.


Turvallisuus

Yleistä varovaisuutta kannattaa noudattaa koko matkan ajan, tietyillä alueilla liikkuminen saattaa olla turvatonta. Kysythän ajankohtaiset tiedot matkanjohtajalta ja paikalliselta oppaalta. Lisätietoja maassa matkustamisesta saat ulkoministeriön matkustustiedotteesta.


Terveys

Vakuutus
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassa oleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot.

Huomioithan matkasi erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin. Monissa kohteissa vakuutuksen tulee olla voimassa myös yli 3000 metrin korkeudessa liikuttaessa ja tällöin kattaa myös vuoristotauti.

Monilla vaellus- tai sukellusmatkoilla tarvitaan laajempi vakuutus, joka kattaa esim. sukeltamisen tai jäätiköllä liikkumisen. Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi.

Rokotukset

Tarkista aina rokotusvaatimukset terveyskeskuksesta tai Matkailuklinikan rokotusneuvonnasta www.rokote.fi


Sähkö ja pistorasia-standardit

Georgian sähkövirta on 220 V (50Hz). Suomalaisiin laitteisiiin ei tarvita adapteria.


Ruoka ja Juoma

Georgialla on rikas ruokakulttuuri. Georgialaiseen keittiöön ovat vaikuttaneet useiden lähialueiden kansojen ruokaperinteet. Länsi-Georgiassa turkkilainen vaikutus on näkyvämpi, maan itäosassa taas iranilainen. Itäosassa valmistetaan gomi-maissipuuroa jota käytetään leivän sijasta liha- ja kasvisruokien lisänä. Idässä valmistetaan enemmän naudan- ja lampaanlihaa, kun taas lännessä lihaa syödään vähemmän ja siipikarjan käyttö on suositumpaa. Erilaisia kastikkeita, keittoja, leipiä ja juustoja on myös runsaasti. Pähkinät ja mausteet ovat paljon käytettyjä. Kasviksista käytetyimpiä ovat munakoisot, pavut, kaali, punajuuret ja tomaatit. Olennainen Georgilainen ruokajuoma on viini. Georgia on tuhansia vuosia vanha viinialue, jota on kutsuttu myös viinin syntypaikaksi. Viiniä tuotetaan useilla eri alueilla, joista tärkein on Kakheti maan itäosassa – yleisiä rypälelajikkeita ovat valkoinen Rkatsiteli ja punainen Saperavi. Perinteinen väkevä alkoholijuoma on tšatša. Georgia on myös kuuluisa Bordžomi-lähdevedestään. Hanaveden juominen ei ole suositeltavaa.


Ilmasto ja Sää

Kaukasuksen vuoristo on tunnettu erittäin vaihtelevasta ilmastostaan. Talvisin ilma on kirkas, kuiva ja tuulinen. Korkealla lämpötila saattaa laskea aina 20 pakkasasteeseen jopa päiväsaikaan. Kesäisin esiintyy paljon ukkosmyrsyjä sekä sateita. Talven keskilämpötila on 5°C ja kesän 22°C. Vuotuinen lämpötilan keskiarvo on 12,7 °C.


Pankkiasiat

Georgian rahayksikkö on lari (GEL), joka jakautuu tetreihin. 1 € = n. 2 GEL. Valuutanvaihto onnistuu perillä kohteessa.


Yleiset ohjeet

Aikaero Suomeen
Georgian aikaero Suomeen on talvella +2 tuntia ja kesällä +1 tunti.

Matkapuhelimet
Tarkista puhelimesi kuuluvuus omalta operaattoriltasi. Georgian suuntanumero on +995.

Matkustussesongit
Paras aika vaeltaa Georgiassa on toukokuun alusta syyskuun loppuun. Talvikuukausina vuorilla on hyvät mahdollisuudet hiihtovaellukseen. Ilmasto vaihtelee Mustanmeren rannikon subtrooppisesta ilmastosta itäosien mannermaiseen ilmastoon.

 
×