Opastetut matkat Kambodzaan
Suomalaisen matkanjohtajan opastamalla matkalla näet ja koet enemmän. Mukavan pienet ryhmäkoot.
Kambodžan kuningaskunta on nähnyt myrskyisiä aikoja vielä 1900-luvun loppupuolella. Rauha on palannut maahan Pol Potin vallan päätyttyä. Kambodža on yksi Kaakkois-Aasian mielenkiintoisimmista matkailukohteista.
Sen uniikki khmer-kulttuuri on säilynyt vallitsevana kulttuurina huolimatta pitkistä rajoista naapurimaiden Vietnamin, Thaimaan ja Laosin kanssa. Khmer-valtakunta kukoisti angkorilaisen aikakauden aikana 800-1300 -luvuilla, jolloin sen imperiumi ulottui nykyisten Thaimaan, Laosin ja Vietnamin alueille. Tänä aikakautena rakennettiin myös maailman suurimmaksi ja näyttävimmäksi temppelialueeksi siteerattu Angkor. Kambodžan suosituimpia vierailukohteita ovat Siem Reap ja Angkor, Ton Le Sap -järvi, pääkaupunki Phnom Penh sekä etelärannikon rantakohde Sihanoukville.
Suomalaisen matkanjohtajan opastamalla matkalla näet ja koet enemmän. Mukavan pienet ryhmäkoot.
Toteutamme asiakkaidemme unelmia räätälöimällä toiveiden mukaisia matkakokonaisuuksia. Valmiiden matkaesimerkkien lisäksi voimme suunnitella matkan juuri sinun toiveidesi mukaan. Ota yhteyttä, kerro ajatuksistasi ja suunnitellaan yhdessä unelmiesi matka.
Alkaen 4 150 €
Suomen kansalainen tarvitsee viisumin Kambodzhaan. Kambodžan turistiviisumi myönnetään maahan saavuttaessa ja on voimassa 30 päivää. Viisumi maksetaan paikan päällä, varaathan käteistä 30 USD. Yksi passikuva on oltava mukana ja passissa tulee olla vähintään 1 tyhjä sivu.
On myös mahdollista hakea etukäteen e-viisumi osoitteessa: https://www.evisa.gov.kh/ . E-viisumilla voi matkustaa maahan, kun maahantulo tapahtuu Phnom Penhin tai Siem Reapin kansainvälisen lentokentän kautta tai seuraavien raja-asemien kautta: Thaimaa; Cham Yeam (Koh Kong), Aranyaprathet (Poipet), Vietnam; Moc Bai (Bavet).
Passin tulee olla voimassa vähintään 6 kk maahan saapumisesta. Viisumikäytännöt ja -hinta voivat muuttua ilman etukäteisvaroitusta paikallisista viranomaistahoista riippuen.
Maastapoistumismaksut ja lentokenttäverot
Ei maastapoistumismaksua. Viranomaismaksut saattavat muuttua ilman erillistä ilmoitusta.
Pysyttelemme opastetuilla kiertomatkoilla turvallisilla alueilla, mutta taskuvarkaudet ovat mahdollisia ja yöaikaan liikkuminen tietyillä alueilla voi olla turvatonta. Yleistä varovaisuutta kannattaa noudattaa koko matkan ajan. Kysythän ajankohtaiset tiedot matkanjohtajalta ja paikalliselta oppaalta. Lisätietoja maassa matkustamisesta saat ulkoministeriön matkustustiedotteesta.
Vakuutus
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassaoleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot.
Huomioithan matkasi erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin. Monissa kohteissa vakuutuksen tulee olla voimassa myös yli 3000 metrin korkeudessa liikuttaessa ja tällöin kattaa myös vuoristotauti.
Monilla vaellus- tai sukellusmatkoilla tarvitaan laajempi vakuutus, joka kattaa esim. sukeltamisen tai jäätiköllä liikkumisen. Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi.
Rokotukset
Maahan pääsyyn ei edellytetä pakollisia rokotuksia Suomesta saavuttaessa. Tarkistathan kansallisen rokotusohjelman mukaisten rokotusten sekä hepatiittirokotusten voimassaolon. Osa maata kuuluu malariariskialueeseen. Tarkista aina rokotusvaatimukset terveyskeskuksestasi tai matkailuklinikan rokotusneuvonnasta.
Sähkövirta on 220 V, mutta myös 110 V sähkövirtaa saattaa esiintyä. Sähkökatkokset ovat suhteellisen yleisiä.
Kambodzassa käytetään paljon tuoreita kasviksi, nuudeleita sekä riisiä. Aamiaisena tarjoillaan usein kokonainen lämmin ateria, joka on nuudelikeitto, joka sisältää maukkaan liemen, nuudelia tai riisiä, kasviksia sekä valinnan mukaan lihaa. Kala- allergisen on hyvä huomioida, että lähes kaikissa annoksissa käytetään kalakastiketta. Aasialaisen keittiön tapaan on saatavana myös erilaisia curryja. Ruokailuvälineinä käytetään puikkoja ja lusikkaa, joskus myös lusikkaa ja haarukkaa. Makeat ruoat tehdään myös riisistä, joka on usein värjättyä ja kuorrutettu palmusokeriliemellä. Jälkiruoan syöminen ei ole kuitenkaan paikallisten keskuudessa kovin tyypillistä.
Hanavesi ei ole juomakelpoista edes suurissa kaupungeissa. Se on mahdollisesti viruksien, bakteerien ja parasiittien saastuttamaa. Veden kanssa tulee olla erityisen varovainen ja juoda ainoastaan pullotettua vettä ja syödä vain kuorittuja hedelmiä ja vihanneksia. Myös salaatti ja vihannekset tulee huuhdella pullotetulla vedellä. Ruoan tulee olla lämmitettyä tai keitettyä. Uudelleen lämmitettyjä ruokia ja huonosti kypsennettyjä äyriäisiä tulee välttää.
Alueella vallitsee subtrooppinen ilmasto, jonka päävuodenajat ovat kuuma ja kuiva (maalis-toukokuu), sadekausi (kesä-lokakuu) ja viileäkausi (marras-helmikuu). Eteläosissa lämpötila pysyy ympärivuoden 25-35 asteen välillä, pohjoisen vuorilla on taas huomattavasti viileämpää, keskilämpötila on päivällä 20-30 asteen välillä ja yöllä 10-20 asteen välillä.
Kambodžan valuutta on riel (KHR),
Amerikan dollarit käyvät Kambodžassa yleisesti maksamiseen, vaihtorahana saatat saada takaisin rielejä. Eurot hyväksytään vaihtopisteissä ja pankeissa. Kambodžassa voit nostaa rahaa Visa ja Mastercard -korteilla vain pankin aukioloaikoina. Myös luottokorteilla maksaminen on välillä hankalaa, joten varaa riittävästi käteistä. Voit tarkistaa päivän vaihtokurssit esim. www.forex.fi.
Aikavyöhyke
GMT +7, ero Suomen aikaan talvella +5 tuntia ja kesällä +4.
Matkapuhelimet
Tarkista kuuluvuus operaattoriltasi. Maan suuntanumero on +855.
Matkustussesongit
Kambodžassa on suurimman osan ajasta kuumaa ja kosteaa. Suosituin matkustusaika on talvikaudella lokakuusta helmikuuhun. Silloin kuumuus on helpottanut ja sateen määrä on vähäinen. Huhti-toukokuussa lämpötila saattaa nousta jopa 40 asteeseen.
Tapakulttuuri
Kengänpohja ei saa osoittaa toista ihmistä eikä missään tapauksessa esimerkiksi uskonnollista patsasta. Jalkaa ei myöskään laiteta toisen päälle. Kengänpohjat pidetään siis lattiaa vasten. Sormella ei tule koskaan osoittaa mitään, ei edes suuntaa. Pysy tyynenä ja puhu rauhallisesti silloinkin kun asiat eivät suju. Maltin menettäminen on kasvojen menettämistä ja merkitsee arvonannonlaskua. Pienen lapsen pään koskettaminen ei ole suotavaa. Jumalien patsaat ovat pyhiä, niihin tulee suhtautua sen mukaisesti. Myös rukoilevaa ihmistä tulee kunnioittaa eikä hääriä kuvaamassa ympärillä. Kunnioita paikallisia tapoja ja kulttuuria.