Malediiveille matkustavan hyvä tietää
Maahanpääsyvaatimukset
Suomen kansalaiset saavat viisumin Malediiveille lentokentälle saavuttaessa alle kolmen kuukauden matkoille.
Turvallisuus
Malediivien matkailuun keskittyneet saaret ovat turvallisia. Pääkaupunkisaarella taskuvarkaudet ovat mahdollisia ja yöaikaan liikkuminen tietyillä alueilla voi olla turvatonta. Yleistä varovaisuutta kannattaa noudattaa koko matkan ajan. Kysythän ajankohtaiset tiedot matkanjohtajalta ja paikalliselta oppaalta. Lisätietoja maassa matkustamisesta saat ulkoministeriön matkustustiedotteesta.
Terveys
Vakuutus
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassaoleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot.
Huomioithan matkasi erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin. Monissa kohteissa vakuutuksen tulee olla voimassa myös yli 3000 metrin korkeudessa liikuttaessa ja tällöin kattaa myös vuoristotauti.
Monilla vaellus- tai sukellusmatkoilla tarvitaan laajempi vakuutus, joka kattaa esim. sukeltamisen tai jäätiköllä liikkumisen. Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi.
Rokotukset
Matkaa varten tulee tarkistaa, että tarvittavat rokotukset ovat voimassa. Lisätietoja rokotuksista ja muista terveydenhoitoon liittyvistä asioista löytyy esim. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta: www.thl.fi ja osoitteesta www.rokote.fi
Sähkö ja pistorasia-standardit
230 V, 50 Hz
Malediiveillä on käytössä kolmepiikkinen vanhanajan brittiläinen pistoke/intialainen pistoke, joihin eurooppalaiset laitteet saattavat kuitenkin sopia ilma adapteria.
Ruoka ja Juoma
Varsinkin Malelta löytyy pieniä Hotaa- ravintoloita, joissa saa perinteisempää malediiviläistä ruokaa. Tarjottavat ruoat perustuvat yleensä kalaan (mas) ja erityisesti tonnikalaan (kandu mas). Ruokien maustaminen ja valmistustavat ovat saaneet vaikutteita läheisiltä Intialta Ja Sri Lankalta. Annokset saattavat olla hyvin tulisia ja usein kookospähkinällä höystettyjä. Vihannesten käyttö ei ole kovin runsasta. Perinteinen ateria muodostuu riisistä, sipuleista, limestä, chilistä sekä garudhiya-kalaliemestä. Suosittuja ovat myös roshi- leipä, riha- curryt sekä papadhu-chipsit. Malediivilaista pikaruokaa on hedhikaa, joka on kalapohjaisia uppopaistamalla valmistettuja tuotteita.
Veden ja juomien tulee olla teollisesti pullotettua. Myös hedelmät ja vihannekset on hyvä huuhdella pullotetulla vedellä. Kuumennettua tai tableteilla puhdistettua vettä voi juoda. Uudelleen lämmitettyjä ruokia tulee välttää.
Ilmasto ja Sää
Malediiveilla on trooppinen ilmasto. Kuiva kausi ulottuu joulukuusta maaliskuuhun ja sadekausi toukokuusta marraskuuhun. Sadekauden aikana voi sataa päivittäinkin, mutta usein sade on vain ajoittaista. Keskilämpötila pysyy noin 30 asteen tuntumissa ympäri vuoden.
Pankkiasiat
Malediivien virallinen valuutta on rufiya, mutta Yhdysvaltain dollareilla tulee hyvin toimeen. Eurot sekä Ison-Britannian punnat hyväksytään myös monissa paikoissa.
Tipit
Useat majoitusliikkeet ja ravintolat lisäävät tipin loppulaskuun, joka päätyy useasti omistajan taskuun. On suositeltavaa muistaa palvelun antanutta henkilöä erikseen. Laukunkantajille voi jättää esimerkiksi 1-2USD per laukku, ravintoloissa tarjoilijoille 10% laskun loppusummasta, 5-10USD spa-hoidosta ja venekyydistä. Hotelleissa on myös tippilaatikot, joihin voi jättää 10-20USD per perilläolopäivä.
Yleiset ohjeet
Aikaero
Talvella Malediivien aikaero Suomeen on + 3tuntia ja kesäaikana + 2 tuntia.
Matkapuhelimet
Selvitä matkapuhelimesi kuuluvuus operaattoriltasi. Malediivien maakoodi on +960.
Kulttuurisidonnaisia normeja
Malediivit on islaminuskoinen maa, jossa noudatetaan islamilaista sharia-oikeusjärjestelmää. Paikallisia vapaapäiviä ovat perjantai ja lauantai. Malediiveille ei voi tuoda mukanaan alkoholijuomia, mutta lomakeskussaarten ravintoloilla on tavanomaiset anniskeluoikeudet. Miesten ei kannata liikkua julkisesti ilman paitaa ja naisen kannattaa pukeutua peittävästi. Moskeijoisin ei yleensä päästetä muiden uskontojen harjoittajia.