Näin suunnittelet onnistuneen safarimatkan
Matka Afrikkaan on monelle unelmien täyttymys. Kenian, Tansanian ja Ugandan kansallispuistojen savannit, vehreät järvet ja jokilaaksot sekä silmänkantamattomiin jatkuvat ruohotasangot ovat upeita matkakohteita jo maisemien puolesta.
Varsinaisena vetonaulana ovat valtavat eläinlaumat, saalistavat kissapedot, varmat mahdollisuudet nähdä ja kuvata suuri määrän eläimiä. Hyviä safarikohteita löytyy myös mm. Etelä-Afrikasta, Namibiasta, Botswanasta ja Zimbabwesta.
Kokosimme vastaukset viiteen yleisimpään kysymykseen, jotka tulee huomioida safarimatkaa suunniteltaessa.
1. Kenelle safarimatka sopii
Safarimatka on loistava valinta seikkailumielisille kaukomatkaajille, luontoihmisille, valokuvaajille, perheille ja nautiskelijoille. Safari on lähes kaikkien matkailusta pitävien toivelistalla, yhä useampi palaa Itä-Afrikan kansallispuistoihin uudelleen ja uudelleen.
Onnistunut safari syntyy toimivista palveluista ja hyvin suunnitellusta ohjelmasta, joka vastaa omia haaveita ja toiveita. Safari on myös yllätyksellinen ja jokainen safari on varmasti ainutlaatuinen kokemus.
2. Ryhmämatka vai räätälöity matka safarille
Ryhmämatkat keskittyvät pääosin laajempiin safarikierroksiin, jossa liikutaan paljon ja katetaan yhdellä kerralla useita puistoja, kulttuuria ja maisemia. Suomalaisen matkanjohtajan opastuksella kaiken tiedon saa omalla äidinkielellä ja samalla tutustuu saman henkisiin kanssamatkustajiin. Ryhmämatka on loistava vaihtoehto ensimmäiseksi safarimatkaksi.
Räätälöitynä safarilla voi huomioida erikoistarpeita. Lasten tai nuorten kanssa keskipäivän voi viettää uima-altaalla, keskittyen aamun ja iltapäivän lyhyempiin puistoajeluihin. Valokuvaajat voivat suunnitella päivärytmin valon mukaan ja seurata rauhassa yksittäisen kissapedon toimintaa tarkoituksena tallentaa esimerkiksi saalistus.
Pariskunnille ja kaveriporukoille oman auton ja opas-kuljettajan kanssa kaikki sujuu englannin kielellä ja ohjelmaan voidaan suunnitella myös erikoisempia kohteita tai vaikka häämatkalle sopivaa romanttista majoitusta.
3. Kuinka monta kohdetta
Ensimmäisen safarimatkan aikana on suositeltavaa liikkua ja kohdata erilaisia maisemia, alueita ja oppia laajemmin alueen ympäristöstä, kulttuurista ja historiasta. Vaihtoehto tilavilla, safareihin suunnitellulla maastoautolla tehtäville kiertomatkoille on valita yksi tai kaksi kohdetta, joissa pitää tukikohtaa pidemmän aikaa.
Kansallispuistojen ja lähialueiden viihtyisät majapaikat hoitavat pitkäaikaisten vieraidensa safariajelut, joillakin majoituksilla on erityislupia pimeän aikaan tehtäviin safareihin ja kävelyretkiin. Pidemmällä vierailulla voi safaripäivät tehdä rauhallisemmassa tahdissa ja nauttia välillä ilmapiristä ja maisemista vaikka viettäen keskipäivän majapaikan uima-altaalla ajelun sijaan.
Keskitetyt safarikohteisiin sijoittuvat matkat ovat erityisesti pariskuntien ja lapsiperheiden suosiossa. Myös valokuvaajat majoittuvat usein pitkäksi aikaa sopivaan kohteeseen ja pystyvät siten etsimään rauhassa sopivia eläimiä ja laumoja, maisemia ja valaistusta.
4. Millaisella budjetti lähteä safarille
Majapaikat tunnetuissa kansallispuistoissa voivat olla kalliita ja puistojen sisäänpääsymaksut tekevät jopa telttailusta kohtuullisen arvokasta. Tunnettujen kansallispuistojen maksut nousevat jopa sataan dollariin päivältä ja esimerkiksi lupa jäljittää vuorigorilloita rokottaa lompakkoia halvimmillaankin 500 taalaa.
Monet summat voivat aiheuttaa sen, että safarimatka tuntuu ylelliseltä ja kalliilta, näin ei kuitenkaan tarvitse olla ja pitäisin opastettuja suursafareitamme erittäin kohtuullisen hintaisina, sekä sisältöön että palveluihin nähden. Valmis paketti on yleensä suunniteltu huolellisesti ja hyvien kumppanien kanssa kustannukset on saatu alas. Matkan sisältöön kannattaa kiinnittää huomiota, hyvä safaripaketti sisältää kaiken tarvittavan, ruokailut mukaan lukien.
Erikoisemmat kohteet, ylelliset majoitukset ja yksityiset palvelut ovat hintansa väärti kaikissa Afrikan tunnetuissa kohteissa ja jos elämässään meinaa panostaa yhteen safariin, on suositeltavaa räätälöidä se vastaamaan omia haaveita.
Villieläimet eivät Itä-Afrikan aitaamattomilla suojelualueilla välitä paljonko olet matkastasi maksanut, mutta säästäminen väärässä paikassa voi vaikuttaa elämykseen merkittävästi.
5. Suunnitteluapua asiantuntijalta
Ajomatkat, majapaikkojen sijainti, kokeneet opas-kuljettajat, safarimatkan hintaan ja onnistumiseen vaikuttaa monet tekijät. Esimerkiksi kansallispuistojen sisäänpääsymaksut voivat olla jopa satoja dollareita vuorokaudessa ja ne kannattaa käyttää tehokkaasti. Matkan varrelle voi osua edullisia helmiä, jotka kannattaa lisätä matkaohjelmaan ja majapaikan sijainnilla voi olla merkittävä vaikutus hintaan ja kokemukseen.
Itsenäinen tiedon hankkiminen on helppoa, mutta sen hyödyntäminen vaikeaa, sillä vaihtoehtoja on paljon. Esimerkiksi majoituspaikat ovat yksi safarimatkan kohokohdista ja vaikka niissä vietetään vähän aikaa, luovat ne juuri sen aidon safaritunnelman.Seuratessa eläimiä illallispöydästä tai bongaamalla galagoja ja genettikissoja oman mökin verannalta viinilasi kädessä, kruunaa se upeasti sateisenkin safaripäivän.
Kattava valikoima safareita - löydä omasiTutustu valmiisiin safaripaketteihin ja suomalaisen matkanjohtajan vetämiin safarimatkoihin. Valikoimasta löydät laajan kirjon upeita luontomatkoja kaikkialle maailmaan. |
Itä-Afrikan parhaat safarikohteet - TOP5Suunnitteletko safarimatkaa, aloita tästä! Kenian, Tansanian ja Ugandan luontomatkojen asiantuntijat ovat listanneet alueen kohteet ja kertovat miksi kanattaa suunnata Serengetiin ja kenelle Uganda on todennäköisesti ykkösvaihtoeto. |