tai
 
  • Ensimmäinen vuorikohde
  • Ensimmäinen vuorikohde

Näin valitset ensimmäisen vuorimatkan

Vuoristoon suuntaava matka on upea kokemus, joka tarjoaa fyysisen haasteen lisäksi kokonaisvaltaisen elämyksen, uusia ihmissuhteita, kosketusta paikalliseen luontoon ja kulttuuriin sekä ponnahduslaudan uuteen ja innostavaan maailmaan.
Kiehtovia ja eri tyylisiä vuorikohteita löytyy ympäri maailmaa. Toiset hakevat vuorilta haasteita kiipeilyn muodossa ja toiset haluavat tutustua paikalliseen kulttuuriin vaeltamalla vuoristokylästä toiseen.

Alle olemme listanneet asioita, jotka auttavat löytämään itselle sopivimman kohteen ensimmäiseen vuoristoseikkailuun. Autamme toimistollamme juuri sinua löytämään itsellesi sopivan ja mieluisan matkan. Vaellukset ovat keskenään hyvin erilaisia kokemuksia, joten etukäteen kyseleminen kannattaa!

1: Matkan pituus

Mitä korkeammalle vuoristoon vaellus suuntautuu sitä enemmän aikaa reissuun tarvitaan, jotta korkeaan ilmanalaan voidaan sopeutua rauhassa. Monet kiipeilymatkat ovatkin kestoltaan noin 3 viikkoa, joten käytettävissä oleva aika on yksi tärkeä kriteeri kohdetta valittaessa. Alemmilla korkeuksilla kulkevat vaellukset ovat pääsääntöisesti kestoltaan lyhyempiä, vain noin 7-10 vuorokautta ja sopivat erityisesti niille, kenellä matkaan käytettävä aika on hieman rajoitetumpi. Syrjäisiin sijainteihin ja kaukaisiin laaksoihin matkustaminen vie usein myös itsessään aikaa, kun taas Euroopan laitamilla sijaitseviin kohteisiin ehtii huomattavasti nopeammin.



2: Vuoren sijainti

Paikallinen kulttuuri on ehdottomasti yksi hienoimmista asioista jokaisessa maailman vuoristossa. Osassa kohteissa vaelletaan erämaassa ja osassa taas reitit kulkevat osittain asutussa ympäristössä, jolloin päästään vielä paremmin kosketuksiin paikallisen kulttuurin kanssa. Jokaisella vaellusmatkalla kohdataan paikallista elämää vähintään lähtö- ja loppupisteissään, mutta osalla matkoista kulttuuri sulautuu kokonaiskokemukseen toisia vahvemmin. Himalajalla rukousliput liehuvat tiibetinbuddhalaisten luostareiden katolla ja satoa kerätään syksyisin polun varressa, kun taas Kilimanjaron paikalliselämästä autioita rinteitä ympäröivät villieläimiä vilisevät savannit.

Mieti siis onko tavoitteena itsensä haastaminen vuoren huippua tavoitellessa vai kiinnostaako erityisesti tietty alue ja kulttuuri, jonka voi kokea hienosti vuorimatkan kautta.


3: Varusteet ja vaativuus

Mitä vaativampi vaellus on sitä huolellisemmin siihen tarvitsee valmistautua sekä harjoittelun sekä varusteiden osalta. Korkealle suuntavat kiipeilymatkat vaativat usein hyvän fyysisen kunnon lisäksi myös paljon varusteita, jotka pitävät vaeltajan lämpimänä sekä kuivana kaikissa olosuhteissa. Alemmilla korkeuksilla kulkevilla vaelluksilla lämpötilat ovat usein korkeampia ja varusteita tarvitsee huomattavasti vähemmän. Erityisesti telttavaelluksilla laadukkaiden vaatteiden merkitys kasvaa, sillä kuivia sisätiloja ei telttojen lisäksi ole tarjolla.

Matkan vaativuuteen vaikuttaa monta eri tekijää, kuten vaellusosuuden pituus, nousukorkeus, sekä nousuun käytetty aika. Korkeassa ilmanalassa liikkuminen on huomattavasti merenpinnan tasoa raskaampaa, joten korkeammalle menevät vaellukset ovat pääsääntöisesti myös raskaampia. Se ei ole kuitenkaan koko totuus sillä merkittäviä tekijöitä ovat myös reittiprofiili, matkan pituus, sääolosuhteet, tekninen vaativuus, sekä mahdolliset kantamukset.

Korkeallekin on helppo nousta jos siihen käytetään paljon aikaa. Jos vaellus taas nousee korkealle lyhyessä ajassa on korkeuteen sopeutuminen haastavaa ja vaatii enemmän huomiota. Esimerkiksi Kilimanjaron tai Kazbekin matka ei välttämättä ole paras vaihtoehto ensimmäiseksi kaukovaellukseksi kun etsinnässä on leppoisa ja nautionnollinen vaellus, eikä kokemusta korkeasta ilmanalasta ennestään ole.


4: Matkaohjelman muu sisältö

Monissa kohteissa on paljon muutakin nähtävää ja koettavaa kuin pelkkä vuoristo. Esimerkiksi Tansaniassa sijaitsevan Kilimanjaron vaelluksen jälkeen taas on mahdollista suunnata muutamaksi päiväksi safarile tai Sansibarille. Näin matkasta voi saada todella monipuolisen kokonaisuuden. Nepalissa tutuiksi tulevat Himalajan lisäksi myös tiibetinbuddhalainen ja hindulainen kulttuuri. Nepalin vaellukseen on myös helppo yhdistää visiitti naapurimaa Intiaan. Mongoliassa valloittaa paimentolaiskulttuuri jurttaleireineen ja Perussa inkakansan historia. Vaelluksen jälkeen voit jäädä viettämään ajan salliessa lisäöitä alueelle, jotta saat kokemuksestasi varmasti kaiken irti.


5: Teltta vai majatalo

Monella vaelluksella yövytään mukavissa, mutta vaatimattomissa majataloissa mikäli reitti kulkee vuoristokylien läpi. Vaellusmajoissa pääsee hyvin näkemään paikallisen väestön arki-askareita sekä yöpymään miellyttävästi sängyssä. Esimerkiksi Nepalin ja Marokon vaelluksilla tämä on hyvin yleinen käytäntö. Majatalot tarjoavat monesti myös muita palveluita, kuten ruokaa, lämpimiä suihkuja ja mahdollisuuksia nettiyhteyteen. Joillakin vaelluksissa yövytään teltoissa, koska alueen vuoristossa ei ole pysyvää asutusta tai kiinteitä rakennuksia yöpymistä varten. Tällöin ruokailu tapahtuu messiteltassa ja kantajien tai kuormajuhtien lisäksi mukanamme matkustaa myös kokki. Olot ovat telttavaelluksilla alkeellisemmat ja kovemmat, joten varustuksen on hyvä olla kunnossa.






 
 
 
×