tai
 

Mitä Afrikan safarilta voi odottaa? — tyypillinen päivä safarilla

Safari Afrikassa on monelle lapsuudesta asti kytenyt unelma.

Tarkkailla raukeita leijonia makoilemassa aterioinnin päätteeksi. Nähdä pitkäkaulaisen kirahvin hamuilevan puun lehtiä. Nauttia auringonlaskudrinkeistä seepralauman laukatessa ohitse.

Tai viettää yö telttaleirissä kirkkaan tähtitaivaan alla villieläinten ääniä kuunnellen!

Keniassa asuva matkanjohtajamme Sari Manninen kertoo, millaista kokemusta tyypilliseltä safaripäivältä voi odottaa.


Onko Afrikan safarimatka omalla bucket listilläsi?

Eri vaihtoehtoja tutkiessa voi mennä pää pyörälle – valinnanvaraa löytyy runsaasti, riippuen kohteesta ja sen erityispiirteistä.

Safari tarkoittaa swahiliksi matkaa, ja matkakokemuksena safarit ovatkin todella elämyksellisiä.

”Itäisen Afrikan safarikohteissa, kuten Keniassa ja Tansaniassa, siirtymätkin ovat safaria – ulkona pystytään viettämään koko päivä, ja ottamaan luonnosta kaikki irti”, Kenian Naivashassa jo pitkään asunut Sari kertoo.

Eteläisessä Afrikassa, kuten Botswanassa ja Etelä-Afrikassa, taas tehdään yleensä aamu- ja iltapäivän safariajot erikseen, ja päiviä rytmittävät majapaikassa syötävät ateriat.


Esimerkki safaripäivän ohjelmasta Botswanassa

05.00 Herätys (aamukahvi)*
05.30 Aamusafari (kahvi-/teetauko)
11.00 Brunssi lodgella
16.00 Iltapäivätee/-kahvi
16.30 Iltasafari (sundowners-drinkit)*
20.00 Illallinen

*Heräämisaika niin eteläisen kuin itäisen Afrikan safarikohteissa on auringonnousun ajasta ja leiristä riippuen klo 05.00–06.30 välisenä aikana. Vastaavasti ilta-ajon ajankohta riippuu auringonlaskun ajasta.



Vertailussa itäisen ja eteläisen Afrikan safaripäivät

Itäisen Afrikan
safaripäivä

Eteläisen Afrikan
safaripäivä

Esimerkkikohteet: Serengeti, Masai Mara, Amboseli

Esimerkkikohteet: Moremi, Mala Mala, Black Rhino

  • Päivän aikana tehdään usein yksi pidempi puistoajo ja nautitaan piknik-lounas matkan varrella; muut ateriat syödään lodgella
  • Vaihtoehtoisesti päivän aikana tehdään kaksi lyhyempää ajoa, jolloin kaikki ateriat syödään lodgella
  • Päivän aikana tehdään yleensä kaksi erillistä safariajoa ja ajojen välissä nautitaan ateriat lodgella
  • Illalla luvassa on vielä sundowner-juomat luonnon keskellä auringonlaskun aikaan
  • Pimeän laskeutuessa palataan majapaikkaan ja syödään illallinen
  • Safariajot ovat usein yksityisille ryhmille järjestettyjä; kuski/opas kulkevat ryhmän mukana matkan ajan siirtymät ja puistoajot mukaan lukien
  • Myös muunlaiset järjestelyt ovat mahdollisia
  • Puistoajot tehdään yleensä lodgen omilla autoilla, joissa on muitakin matkustajia
  • Lisämaksusta privaattisafarit voivat onnistua

  • Riippuen ryhmän koosta voidaan seurata joko valmiiksi tehtyä ohjelmaa tai toimia joustavammin asiakkaan toiveiden mukaisesti
  • Ohjelma on yleensä ennakkoon aikataulutettu


Mitä safarimatkalta voi sitten odottaa?

Itäinen Afrikka on kuuluisa valtavasta vuosittaisesta eläinvaelluksestaan (Great Migration), jossa suuret gnuulaumat vaeltavat parempien laidunmaiden perässä Tansanian Serengetistä Kenian Masai Maraan. Näissä maailmankuuluissa kansallispuistoissa saa vierailla kuka vain kansallispuistomaksun hinnalla – siksi niissä tapaa enemmän väkeä kuin yksityisillä suojelualueilla. Kansallispuistoissa saa ajaa vain merkityillä reiteillä, eikä yleensä pimeän tullen.

Eteläisen Afrikan safarit tehdään pääosin yksityisillä luonnonsuojelualueilla, joilla saa ajaa myös öiseen aikaan sekä off-road, eli merkittyjen teiden ulkopuolella. Niissä liikkuu usein vähemmän ihmisiä kuin kansallispuistoissa, koska yksityisille suojelualueille pääsevät vain ne, jotka asuvat alueen majoituksissa. Eteläisessä Afrikassa on myös kuuluisia kansallispuistoja, kuten Etelä-Afrikan upea Pilanesberg ja Botswanan Chobe.

Sekä etelässä että idässä on erinomaiset mahdollisuudet tehdä tyypillisten safariajojen lisäksi esimerkiksi kävely-, pyöräily- tai venesafareita. Sarin mukaan safarimatkat sopivat ihan kaikille villieläimistä ja luonnosta kiinnostuneille.

”Lähikohtaamiset eläinten kanssa, varsinkin jalkaisin, ovat aina yhtä sykähdyttäviä – olen nähnyt esimerkiksi seeproja ja kirahveja lähietäisyydeltä satoja kertoja, eikä kokemus silti koskaan haalistu”, Sari kertoo.



Entä turvallisuus Afrikan safarilla?

Kohteen tuntevat matkanjohtajamme ja paikalliset yhteistyökumppanimme pitävät hyvää huolta asiakkaiden turvallisuudesta safariajojen ja telttaleireissä vietettyjen öiden aikana. He osaavat parhaiten neuvoa, miten missäkin tilanteessa kannattaa toimia.

Tärkeintä safarilla on kuunnella opasta ja noudattaa tarkoin tämän antamia turvallisuusohjeita. Esimerkiksi leireissä ei teltasta saa yön aikana poistua, sillä villieläimiä voi liikkua aivan teltan ulkopuolella.

”Pyrimme valitsemaan sellaisia yhteistyökumppaneita, jotka kunnioittavat sekä luontoa että asiakasta. Lähtökohtana safareilla on aina se, ettei luontoa tai eläimiä häiritä millään lailla. Missään tilanteessa ei esimerkiksi lähdetä jahtaamaan eläintä tai aiheuteta sille lisästressiä”, korostaa Aventuran tuotantopäällikkö Krista Fransman.




Afrikan safarit sopivat kaikille

Safarimatkan voi toteuttaa oikeastaan ihan kenelle tahansa. Jos olet kiinnostunut luonnosta, on mahdollista löytää juuri sinun tarpeisiisi ja toiveisiisi soveltuva safarimatka. Matkoja voidaan räätälöidä esimerkiksi lapsiperheille ja liikuntarajoitteisille ihmisille sopiviksi.

Jokaiselle löytyy varmasti mieluinen safarikokemus – aina omatoimisesta safariseikkailijasta isompiin ryhmiin.

Afrikan safareilla on tarjolla on valtavasti erilaisia majoitusvaihtoehtoja perustasosta luksukseen.

Aventuran matka-asiantuntijoiden tiimi tekee mieluusti myös räätälöityjä safarimatkoja, eli suunnittelee juuri sinun porukallesi sopivan matkakokonaisuuden!

Meiltä löytyy myös suomen kielellä opastettuja ryhmämatkoja, jotka soveltuvat hyvin myös yksin matkaavalle, mutta seuraa kaipaavalle luontodiggarille.

Tutustu Aventuran safarimatkoihin Afrikassa ja muihin luontomatkoihin täältä.




Safarisanastoa – tiesitkö nämä?

Bushwalk:
yleensä majapaikalta alkava lyhyt kävelyretki, jonka aikana voi nähdä villieläimiä.

Camp:
usein kansallispuiston kupeessa, luonnon keskellä sijaitseva telttaleiri, jossa yövytään pidemmän safarin aikana. Teltoissa mahtuu seisomaan, ja niissä on oma vessa. Teltassa voit nukahtaa ympäröivän luonnon ääniin.

Game Drive:
autolla tehtävä, tyypillisesti aamuun tai iltapäivään sijoittuva safariajo.

Lodge:
hotellityyppinen majoitus, joka sijaitsee kansallispuiston tai yksityisen suojelualueen yhteydessä.

Off-road:
ajaminen merkittyjen teiden ulkopuolella.

Sundowner:
auringonlaskudrinkit, jotka nautitaan yleensä luonnon helmassa.

The Big Five:
Afrikan viisi suurinta eläintä – leijona, leopardi, elefantti, puhveli ja sarvikuono. Termin juuret juontavat Afrikkaan aikoinaan suuntautuneisiin metsästysretkiin.

Walking safari:
pidempi kävelysafari, jonka aikana tutkaillaan ympäristöä jalkaisin ja bongaillaan villieläimiä.

Tutustu LAAJAAN safarivalikoimaamme