Japaniin matkustavan hyvä tietää

Maahanpääsyvaatimukset
Suomen kansalaiset eivät tarvitse viisumia. HUOM. Passin tulee olla voimassa 6 kk maahan saapumisesta.

Turvallisuus
Pysyttelemme matkoillamme turvallisilla alueilla, mutta taskuvarkaudet ovat kuitenkin varsinkin kaupungeissa mahdollisia ja yöaikaan liikkuminen tietyillä alueilla voi olla turvatonta. Yleistä varovaisuutta kannattaa noudattaa koko matkan ajan. Kysythän ajankohtaiset tiedot matkanjohtajalta ja paikalliselta oppaalta. Lisätietoja maassa matkustamisesta saat ulkoministeriön matkustustiedotteesta.

Terveys
Vakuutus
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassaoleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot.
Huomioithan matkasi erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin. Monissa kohteissa vakuutuksen tulee olla voimassa myös yli 3000 metrin korkeudessa liikuttaessa ja tällöin kattaa myös vuoristotauti.
Monilla vaellus- tai sukellusmatkoilla tarvitaan laajempi vakuutus, joka kattaa esim. sukeltamisen tai jäätiköllä liikkumisen. Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi.
Rokotukset
Matkaa varten on hyvä tarkistaa, että perusrokotukset ovat voimassa. Tarkista rokotussuositukset lääkäriltäsi tai esimerkiksi osoitteesta www.rokote.fi

Sähkö ja pistorasia-standardit
100 V, adapteri tarvitaan

Ruoka ja Juoma
Ruoka ja juoma
Japanilaisen keittiön perusraaka-aine on riisi. Yleensä raaka-aineita kypsennetään mahdollisimman vähän ja ruoka on kevyttä. Ruoan esteettisyyteen ja laatuun kiinnitetään paljon huomiota. Edelleenkin kalalla ja kasviksilla on Japanin keittiössä merkittävä rooli. Sesonkiruoat ovat tärkeä osa keittiötä. Tunnettuja japanilaisia kalaruokia ovat sushi ja sashimi sekä portugalilaista alkuperää oleva tempura. Liharuokiin kuuluvat esimerkiksi sukiyaki, shabu-shabu, tonkatsu ja kanasta valmistettu yakitori. Perusmausteena käytetään suolan korvaavaa soijakastiketta; muita soijapavuista valmistettuja elintarvikkeita ovat tofu ja miso. Japanilainen keittiö käyttää myös paljon merilevää sekä säilöttyjä kasviksia. Dashi-liemi muodostaa pohjan monille ruokalajeille.
Japanilainen vesijohtovesi on sellaisenaan juomakelpoista. Lähes kaikissa ravintoloissa tarjoillaan yleensä vihreää teetä, joka on lain mukaan ilmaista. Janon sammuttamisesta huolehtivat myös lähes kaikkialla läsnä olevat juoma-automaatit.
Ravintolat
Japanilaiseen ravintolaan menemistä helpottavat alkuperäisruokien näköiset muovijäljitelmät, jotka houkuttelevat ohikulkijoita tutkimaan valikoimaa ja päättämään jo ulkona mitä halutaan syödä. Monessa paikassa kullekin asiakkaalle tuodaan ensimmäisenä kuuma mini-pyyhe, johon asiakas voi pyyhkiä kasvonsa tai kätensä. Maksu hoidetaan usein ravintolan sisääntulon vieressä olevalle kassalle poislähdön yhteydessä.

Ilmasto ja Sää
Japani sijaitsee pohjoisella pallonpuoliskolla, lauhkealla ilmastovyöhykkeellä. Maassa on neljä vuodenaikaa, sekä sadekausi, joka alkaa touko-, kesäkuun vaihteessa ja kestää noin neljä viikkoa. Ilmasto on miellyttävän lämmin keväällä maaliskuusta toukokuuhun ja syksyllä lokakuusta joulukuuhun. Nämä ajankohdat ovat parasta aikaa vierailla Japanissa. Huhtikuu Keski-Japanissa vastaa touko-kesäkuun vaihdetta Suomessa.

Pankkiasiat
Japanin rahayksikkö on Jeni (¥). 1 € = 112 JPY. Valuuttaa saa Suomesta etukäteen varaamalla. Tarkista saatavuus ja kurssi www.forex.fi.
Käteistä rahaa voi vaihtaa hotelleissa sekä pankeissa. Uudemmat hotellit sekä useimmat tavaratalot hyväksyvät luottokortin maksutapana, mutta käteinen on Japanissa paras maksuväline. Tokiossa, Kiotossa ja Osakassa on pankkiautomaatteja, joista voi nostaa jenejä luottokorteilla.
Tipit
Japanilainen juomarahakulttuuri noudattelee suomalaista käytäntöä kaikkialla. Poikkeuksiakin löytyy. Juomarahaa ei ole tapana antaa tai jättää pöytään. Izakaya-baareissa pöytään tuodaan "otsumami" eli pientä purtavaa, jonka hinta lisätään loppulaskuun.

Yleiset ohjeet
Matkapuhelimet
Selvitä matkapuhelimesi kuuluvuus operaattoriltasi.
Aikaero Suomeen
+ 7 h, kesäaikana + 6 h
Matkustussesongit
Talvella Japaniin matkustaessa kannattaa varmistaa, että majapaikoista on jokaisessa huoneessa erilliset lämmittimet. Kesällä lämpötila saattaa nousta jopa +40 asteeseen, joten silloin kannattaa varmistaa majapaikoista, että on ilmastointilaitteet. Parasta aikaa matkustaa Japaniin on keväällä tai syksyllä. Keväällä on upea kirsikkapuiden kukinta, joka houkuttelee paljon turisteja.